Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Diet Coke: Βενζοϊκό νάτριο;

Diet Coke: Βενζοϊκό νάτριο; Όχι, ευχαριστώ!

26 Μαίου 2008

Το βενζοϊκό νάτριο «έσβησε» η diet Coke από τα συστατικά της. Αυτό επιβεβαιώνει η εταιρεία, η οποία ξεκίνησε τη σταδιακή αφαίρεση του εν λόγω συστατικού από τον περασμένο Ιανουάριο.

Πρόκειται για τη συντηρητική ουσία Ε211, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως στα αναψυκτικά για να διατηρεί την αφρώδη ιδιότητά τους και είχε αρκετές φορές κατηγορηθεί ότι συνδέεται με την ανάπτυξη υπερκινητικότητας και διαταραχών στο DNA.

Η ουσία, σύμφωνα με την εταιρεία, δεν χρησιμοποιείται στην κανονική Coca Cola. Μέσα στα άμεσα σχέδιά της είναι η απόσυρση του βλαβερού συντηρητικού και από τα υπόλοιπα προϊόντα της με υψηλότερη περιεκτικότητα σε χυμό φρούτων (π.χ. Fanta). Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται, για την ώρα, δεν έχει βρεθεί κατάλληλη ουσία για να αντικαταστήσει το βενζοϊκό νάτριο.

Παράλληλα, έρευνα του δρ. Πίτερ Πέπερ, καθηγητή μοριακής βιολογίας του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, έδειξε ότι η Ε211 έχει την ικανότητα απενεργοποίησης μερών του DNA, κάτι που θα μπορούσε να συνδέεται με την κίρρωση του ύπατος ή την ανάπτυξη της νόσου Πάρκινσον. Μια δεύτερη έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον έδειξε ότι το βενζοϊκό νάτριο βρίσκονταν μεταξύ των ουσιών που σχετίζονταν άμεσα με την υπερκινητικότητα στα παιδιά.

Πηγή Vita news

Δεν υπάρχουν σχόλια: