Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2008

BIO-LIFE Βιολογική διατροφή και αξίες

Τρελές αγελάδες, διοξίνες, σαλμονέλα και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί σε ζωικά προϊόντα, υπολείμματα φυτοφαρμάκων και νιτρικά σε φρούτα και λαχανικά, γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Τα διατροφικά σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο και οι καταναλωτές γίνονται κάθε φορά και πιο δύσπιστοι. Τόσο ώστε ακόμη και οι πιο ορθές αγροτικές πρακτικές, όπως είναι η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, να τίθενται από τους καταναλωτές υπό αμφισβήτηση, τη στιγμή που σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελούν την πιο εγγυημένη λύση που έχουμε στα χέρια μας μέσα στο διατροφικό «χάος». Προ ημερών, σε ένα παιδικό πάρτι, γονείς, οι οποίοι έδειχναν συγχυσμένοι και δήλωναν ότι πλέον δεν εμπιστεύονται ούτε τα βιολογικά για τη διατροφή των παιδιών τους,ρωτούσαν «Ποιος μου εγγυάται ότι τα βιολογικά τρόφιμα ελέγχονται, όταν τίποτε δεν ελέγχεται στην Ελλάδα;» έλεγαν. «Πώς γίνεται τα βιολογικά να μην έχουν φυτοφάρμακα και λιπάσματα, όταν στο διπλανό χωράφι ψεκάζουν με τους κουβάδες τα χημικά;». «Δεν υπάρχουν απατεώνες παραγωγοί βιολογικών, που να πουλάνε συμβατικά τρόφιμα για... οικολογικά;». «Γιατί να δίνω τα διπλάσια ή και περισσότερα χρήματα, όταν δεν έχω σοβαρές εγγυήσεις;». «Είναι τα βιολογικά πιο θρεπτικά από τα συμβατικά τρόφιμα;». Την αγωνία των γονέων καταγράφει και πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από νοσηλευτές στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νίκαιας. Το 44,1% των γονέων δεν έχει πειστεί ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι πράγματι, όπως δηλώνουν οι παραγωγοί τους, απαλλαγμένα από χημικές ουσίες και δεν τα αγοράζουν. Ενδεικτικό της αποτυχημένης πολιτικής ενημέρωσης αποτελεί το γεγονός ότι μόνο ένας στους τέσσερις τα βάζει στο τραπέζι του. Αλλωστε 8 στους 10 γονείς αποδέχονται τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων όταν αυτή γίνεται με μέτρο! Οι τσιμπημένες τιμές δεν φαίνεται ότι τους απασχολούν ιδιαίτερα, παρ' ότι σε ορισμένα προϊόντα είναι υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με τις τιμές των συμβατικών τροφίμων

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


. Η βιολογική γεωργία επειδή είναι κυρίως κίνημα, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, έχει ιδεολογικό υπόβαθρο και μπορεί να καλύψει ιδεολογικά τον αγροτικό χώρο ιδιαίτερα μετά την ατόνηση του συνεταιριστικού κινήματος

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ

Τα στοιχεία που προέκυψαν από το τετραετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα, κόστους 20 εκατ. ευρώ, στο οποίο συμμετείχαν 33 ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά ιδρύματα (QLIF project), δίνουν τέλος σε πολυετείς διαμάχες. Όπως διαπιστώθηκε, τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν τουλάχιστον 40% περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Περιέχουν επίσης πιο υψηλά επίπεδα ευεργετικών μετάλλων, όπως είναι ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Όσον αφορά τις ντομάτες, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι βιολογικές ντομάτες από την Ελλάδα είναι τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών αλλά και φλαβονοειδών ουσιών, οι οποίες δρουν ευεργετικά για την καρδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος QLIF καθηγητής κ. Κάρλο Λέιφερτ εξαίρει τα βιολογικά σημειώνοντας ότι όσοι δεν καταναλώνουν ημερησίως τις συνιστώμενες πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών με μικρότερη κατανάλωση βιολογικών προϊόντων.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας που συμμετείχαν σε παρόμοιο πρόγραμμα, οι βιολογικές ντομάτες περιέχουν διπλάσια ποσότητα αντιοδειξωτικών σε σύγκριση με τις συμβατικές. Ακόμη τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες σε βιταμίνη C και σε ιχνοστοιχεία σιδήρου, χαλκού και ψευδαργύρου. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο γάλα από τα βιολογικά κοπάδια ήταν ως και 90% πιο ψηλά απ’ ό,τι στο γάλα που προερχόταν από τα συμβατικά κοπάδια, καθώς και ότι το πρώτο περιείχε υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων. Τα…βιοτρόφιμα είναι κατά μέσο όρο 30% ακριβότερα από τα συμβατικά. Ωστόσο στις αγορές βιολογικών προϊόντων και στα σουπερμάρκετ μπορεί ο καταναλωτής να αγοράσει αρκετά προϊόντα στις ίδιες- σπανίως και σε φθηνότερες – τιμές με τα συμβατικά. Η παραγωγή τους απαιτεί ιδιαίτερη γνώση και προσωπική φροντίδα (π.χ., ατελείωτες κοπιαστικές ώρες εργασίας για την εκρίζωση των ζιζανίων, καθώς απαγορεύεται η χρήση χημικών ουσιών), γεγονός το οποίο αυξάνει το κόστος. Ακόμη, απαιτείται ξεχωριστή διανομή από τα συμβατικά προϊόντα, ώστε να μην υπάρχει επιμόλυνση

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!

Ολα τα βιολογικά προϊόντα, ελληνικά και εισαγόμενα, πρέπει να φέρουν το σήμα του οργανισμού πιστοποίησης. Προϊόντα που πουλιούνταν ως «οικολογικά», «υγιεινά», «ολικής αλέσεως» κτλ. Δεν είναι βιολογικά προϊόντα..