Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΕ ΩΡΙΜΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

Πάρα πολύ γάλα θα συντομεύσει τη ζωή σας, ειδικά αν είστε γυναίκα: Σουηδική μελέτη Από UPSALLA UNIVERSITY και ΚΑROLINSKA INSTITUTE  !!!


Οι άνθρωποι που πίνουν πολύ γάλα βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, και ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες από τους άνδρες, δείχνουν τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης στη Σουηδία.
Η μελέτη, που έγινε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, εξέτασε τις πληροφορίες που παρέχονται από περίπου 106.000 άνδρες και γυναίκες στη χώρα.
Έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα του γάλακτος διατρέχουν τον κίνδυνο ενός πρόημου θανάτου από εκείνους που δεν το κάνουν, λόγω της αυξημένης επί χρόνια χαμηλού βαθμού φλεγμονής στο σώμα. Και η νέα έρευνα είναι η πρώτη που ανακαλύπτει μια διαφορά στον κίνδυνο ανάλογα με το φύλο.
"Σε μια προηγούμενη μελέτη παρατηρήσαμε ότι ένα υψηλό επίπεδο κατανάλωσης γάλακτος συνδέεται με ένα πρόημο θάνατο. Ωστόσο, αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει πράγματι και μια διαφορά μεταξύ των 2 φύλων, το οποίο είναι κάτι που δεν έχει αποδειχθεί στο παρελθόν", είπε ο καθηγητής ερευνητής του Πανεπιστημίου της Ουψάλα Dr, Karl Mίchaelsson στην συνέντευξη του στο The Local.
"Η συμβουλή μου είναι όμως να δούμε αυτή τη μελέτη ως ένα κομμάτι ενός παζλ. Χρειαζόμαστε περισσότερα κομμάτια του παζλ πριν μπορέσουμε να δώσουμε οριστικές συστάσεις", πρόσθεσε.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology , ακολούθησε την προηγούμενη έρευνα που δείχνει ότι οι πότες γάλακτος και ιδιαίτερα οι γυναίκες δεν προστατεύονται καλύτερα έναντι των καταγμάτων των οστών (για τις γυναίκες, στην πραγματικότητα παρατηρείται το αντίθετο δηλ. εύθραυστα οστά).
Η νέα έρευνα δείχνει ότι η τακτικοί πότες γάλακτος ωστόσο κινδυνεύουν συντομεύοντας τη ζωή τους,με υψηλότερο κίνδυνο   μεταξύ των γυναικών που πίνουν πολύ γάλα.
"Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί από τις διαφορές μεταξύ των φύλων στο πώς οι γυναίκες και οι άνδρες αποροφούν την γαλακτόζη, ένα συστατικό της λακτόζης και σάκχαρο του γάλακτος. Μεταξύ των ζώων υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στον τομέα αυτό», σημείωσε ο ηγητής της έρευνας Dr. Mίchaelsson.
.

Οι γυναίκες που πίνουν τρία ποτήρια γάλα την ημέρα και να τρώνε φρούτα και λαχανικά τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα έδειξε ακόμη ένα 60 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε αντίθεση με τις γυναίκες που κατανάλωναν την ίδια ποσότητα φρούτων και λαχανικών, αλλά έπιναν λίγο ή καθόλου γάλα !!! 

Nicolas Goudevenos
Απόσπασμα Έρευνας από :                                               
Ιατρικό και Φαρμακευτικό Ινστιτούτο & Κέντρο Ερευνών, Karolinska Institutet & Karolinska Universitetssjukhuset  STOCKHΟLM - SWEDEN.

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Ανάκληση αλλαντικού από τον ΕΦΕΤ 4/12/2017

Ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Listeria monocytogenes.  

Τι είναι η Listeria;

Η Listeria είναι ένα γένος των Gram-θετικών, ραβδοειδών βακτηρίων, που περιέχει και έχει ενοχοποιηθεί για ανθρώπινη μόλυνση -λοιμωξη σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις και προκαλείται από L. monocytogenes .Τουλάχιστον 13 διαφορετικοί ορότυποι της L. monocytogenes είναι γνωστοί. Όλοι μπορεί να προκαλέσουν την λιστερίωση ασθένεια σε ανθρώπους, πιο επικίνδυνη και από την πιο βαριά μορφή Σαλμονέλας Η πλειοψηφία των  κρουσμάτων είναι λόγω τροφιμογενών βακτηριδίων.

Ποιες τροφές μπορεί να έχουν μολυνθεί; 

Η Listeria monocytogenes έχει τη δυνατότητα να είναι παρούσα σε όλα τα ωμά τρόφιμα. Σε έτοιμες μαγειρεμένες τροφές, που μπορούν επίσης να μολυνθούν, συνήθως κατά την συντήρησή τους με λάθοε τρόπο η και την παρασκευή τους. Το παθογόνο μικρόβιο έχει απομονωθεί από ένα πολύ ευρύ φάσμα των επεξεργασμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων το γάλα, τα τυριά, παγωτό, έτοιμο για κατανάλωση μαγειρεμένα φαγητά, κρέατα, καπνιστά και ελαφρά μεταποιημένα προϊόντα ιχθύων και άλλων θαλασσινών τα οποία έχουν σώστή και υγειηνή μεταχείρηση -διαχειρηση, σωστές θερμοκρασίες συντήρησης και πάνω απο όλα εφαρμογη του HACCP . L. monocytogenes βρίσκεται συνήθως μόνον σε χαμηλούς αριθμούς (λιγότερο από 10 / g) σε τρόφιμα. Ωστόσο, τα προϊόντα όπως πατέ και τα μαλακά τυριά έχουν κατά καιρούς έχουν βρεθεί να περιέχουν επίπεδα 10,000 / g ή περισσότερο.

Πώς επηρεάζει την υγεία του ανθρώπου;

Η Listeria monocytogenes προκαλεί μία από τις πιο σοβαρές μορφές της λοίμωξης τροφιμογενών και είναι ευτυχές το γεγονός ότι η λιστερίωση είναι μια σχετικά σπάνια ασθένεια. Το συνολικό ποσοστό της θνησιμότητας που σχετίζεται με την ασθένεια είναι 30%, αλλά μπορεί να είναι τόσο υψηλό όπως 40% σε ευπαθή άτομα και χρειάζεται μακρά νοσηλεία.  Εκείνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν την ασθένεια είναι οι έγκυες γυναίκες (20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι τα υγιή άτομα), οι ηλικιωμένοι και υγιή άτομα μπορεί να αναπτύξουν λιστερίωση, ιδιαίτερα αν το φαγητό είναι  μολυσμένο.Η περίοδος επώασης ποικίλει από 1 έως 90 ημέρες (μέση τιμή 30 ημέρες). Η έναρξη της νόσου είναι συνήθως χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη (πυρετός και πονοκέφαλος), και μερικές φορές από ναυτία, εμετό και διάρροια. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά μπορείνα εξελιχθούν σε μηνιγγίτιδα και σηψαιμία. Η μόλυνση σε έγκυες γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του εμβρύου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιγένεια, ή τη γέννηση ενός μολυσμένου βρέφους, αν και η μητέρα συνήθως επιβιώνει.

Πόσο συχνή είναι η ασθένεια;Το πρώτο ξέσπασμα της L. monocytogenes που σίγουρα συνδέεται με τα τρόφιμα προκλήθηκε από εμπορικώς παρασκευασμένη λαχανοσαλάτα στον Καναδά το 1981 (τουλάχιστον 41 περιπτώσεις με 29 θάνατοι). Η κοπριά με Listeria από μολυσμένα πρόβατα είχε χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα, όταν καλλιεργήθηκαν τα λάχανα και τα μαρούλια  σαλάτας.Η συχνότητα των αναφερθέντων Listeria μολύνσεις αυξήθηκαν δραματικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, όπως και ο αριθμός των κρουσμάτων σχετίζονται με τα τρόφιμα. Ένα ξέσπασμα στο Λος Άντζελες κατά τη διάρκεια του 1985 προκλήθηκε από το τυρί μεξικάνικου τύπου (142 περιπτώσεις με 48 θανάτους) και κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980 ένα κρούσμα στη Βρετανία συνδέθηκε με πατέ (πάνω από 350 περιπτώσεις με πάνω από 90 θανάτους). Αξιοσημείωτες εστιών που εμφανίζονται στη δεκαετία του 1990 συνδέθηκαν με καπνιστά μύδια (1992) Νέα Ζηλανδία) «rillettes» ή γλάστρες χοιρινό (1993, Γαλλία) παστεριωμένο γάλα σοκολάτας (1994, ΗΠΑ)?μαλακό τυρί κ νωπό γάλα (1995, Γαλλία) λουκάνικα (1998 έως 1999, ΗΠΑ) βούτυρο (1998 - 1999, Φινλανδία) και το χοιρινό κρέας γλώσσας σε ζελέ (1999-2000, Γαλλία).

Επιδημίες της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα          Κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα υπήρχαν μια σειρά από  Listeria επιδημίες που την προκάλεσαν έτοιμα προς κατανάλωση (ντελικατέσεν τύπου καπνιστό , πατε,κλπ)) πτηνοτροφικά προϊόντα στη Βόρεια Αμερική. Στις ΗΠΑ το 2000 ένα ξέσπασμα της επιδημίας αυτής (129 περιπτώσεις με 17 θανάτους) συνδέθηκε με αλλαντικά γαλοπούλας, και κατά τη διάρκεια του 2002 ένα άλλο ξέσπασμα επιδημίας (τουλάχιστον 46 περιπτώσεις με 11 θάνατοι) συνδέθηκε με τα προϊόντα ντελικατέσεν πουλερικών που παράχτηκαν από το  Pride Corporation . Αυτό το ξέσπασμα οδήγησε στην ανάκληση (35 εκατομμύρια δολάρια) του προϊόντος, (τότε η μεγαλύτερη ανάκληση κρέατος στην ιστορία των ΗΠΑ). Στον Καναδά το 2008 μια επιδημία που συνδέεται με μια σειρά από έτοιμα για κατανάλωση κρέατα (RTE) deli είχε ως αποτέλεσμα 57 περιπτώσεις ασθενειών και 23 θανάτους.

Με τις στρατηγικές για τη μείωση της επίπτωσης της Listeria έχουμε λοιμώξεις που ανθούσαν σε πολλές χώρες (δεκαετία 1980) και είχαμε κατά τη δεκαετία του 1990 ως 2000  τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης της νόσου. Ωστόσο, εστίες εξακολουθούν να υπάρχουν και η συχνότητα εμφάνισης κατά την τελευταία δεκαπενταετία έχει αυξηθεί και πάλι σε ορισμένες χώρες (2001-2016). 

Από πού προέρχεται η Listeria;Η Listeria είναι κοινά στο περιβάλλον. Βρίσκεται στο έδαφος, όπου μπορούν να επιβιώσουν τα βακτηρίδια της για μεγάλα χρονικά διαστήματα και που οδηγούν στην μόλυνση του φυτικού υλικού και έχει ανακαλυφθεί κατά καιρούς σε μία μεγάλη ποικιλία από φρέσκα προϊόντα. Έχει επίσης, βρεθεί σε θαλάσσια περιβάλλοντα και συνδέεται συχνά με ψάρια και θαλασσινά προϊόντα. Τα ζώα όπως πρόβατα, κατσίκες και βοοειδή αναγνωρίζονται ως φορείς της Listeria , την οποία συχνά αποκτούν από την κατανάλωση μολυσμένων (συνήθως κακής ποιότητας) τροφών. Υγιείς άνθρωποι μπορούν επίσης να είναι φορείς.Κουζίνες και περιβάλλοντα επεξεργασίας τροφίμων, ιδιαίτερα εκείνα που είναι ψυχρά και υγρά, μπορεί να γίνουν δεξαμενές για Listeria.  και μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί λόγω της ισχυρής αντίστασης της σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες ως επίσης και την ικανότητα της να αναπτύσσεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, ειδικά μέσα σε βιομεμβράνες.

Πώς επηρεάζεται από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες;

1) Θερμοκρασία                                                                  Η Listeria monocytogenes είναι ψυχρότροφη  (μπορεί να αυξηθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες) και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ένας ιδιαίτερος κίνδυνος  για  όλο το χρόνο ζωής σε διατηρημένα σε απλή ψύξη τροφίμα. Εξαιρετικά αργή ανάπτυξη του L. monocytogenes έχει καταγραφεί σε θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όσο -1.5ºC και η μέγιστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη είναι γενικά αποδεκτό ως 45 ° C. η Listeria monocytogenes  επιβιώνει καλά και σε ανακατεψυγμένα τρόφιμα πχ (η πώληση καταψυγμένων προιόντων τα οποία η στην μεταφορά η στην κατάψυξη του Σούπερ-Μάρκετ έχουν ξεπαγώσει και ο έμπορος τα ξανακαταψύγει και τα πουλάει με όλους τους κινδύνους υγείας που ελοχεύουν... συνηθησμένο φαινόμενο στην πατρίδα μας !!!) Δεν αγοράζουμε λοιπόν κατεψυγμένα λαχανικά, κρέατα, ψάρικά που εσωτερικά στη συσκευασία υπάρχει πάγος η όλα αυτά είναι κολλημένα μεταξύ τους σαν ένα στέρεο σώμα πάγου... Αυτά έχουν απο διάφορους λόγους αποψυχθεί και ο ασυνείδητος καταστηματάρχης τα έριξε ξανά στην κατάψυξη. Το ίδιο με κάθε είδους προιόντα τα οποία και αυτα έχουν πιάσει ένα γλάσσο πάγου η και μέσα έχουν χιονάκι  (το συναντάμε  συχνά στα ψαρικά και ιδιαίτερα σε γαρίδες, μύδια αλλά και ψάρια). ¨αμεσος κύνδυνος για Listeria. Τα κατεψυγμένα προς βρώσην πρέπει να είνα ακριβώς σαν τα νωπά στο μάτι, μονο που θα είναι σκληρά παγωμένα.

2) Επεξεργασία τροφίμων, παστερίωση κλπ.

Αν και Listeria monocytogenes δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στη θερμότητα είναι πιο ανθεκτικά από κάποια άλλα παθογόνα τροφιμογενεί, όπως η  Salmonella και E. coli O157: Η7.  Εύκολα δε αδρανοποιείται σε θερμοκρασίες άνω των 70 ° C και διεργασίες θερμότητας, όπως στην παστερίωση γάλακτος θα καταστρέψει παθογόνους οργανισμούς που απαντώνται συνήθως στο γάλα. Τα έτοιμα γεύματα ή παρόμοια προϊόντα πρέπει να λαμβάνουν μια θερμική επεξεργασία τουλάχιστον 3 λεπτά στους 70-80ºC, , για να εξασφαλιστεί η καταστροφή του L. monocytogenes . Τα ασφαλή συστήματα θέρμανσης για ορισμένα τρόφιμα είναι βασική προιπόθεση.

3) Το pH των τροφίμων.Η περιοχή ρΗ για την ανάπτυξη του L. monocytogenes είναι 4,3 - 9,4 υπό κατά τα άλλα ιδανικές συνθήκες, αλλά το ελάχιστο ρΗ είναι πιθανό να είναι υψηλότερο  από το κανονικό στα τρόφιμα ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, είναι δυνατόν τα  L. monocytogenes να μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα και σε όξινες συνθήκες, ιδιαίτερα σε τρόφιμα στα ψυγεία .
4) ΑτμόσφαιραΗ Listeria monocytogenes μεγαλώνει καλά με την παρουσία ή απουσία οξυγόνου. Η ανάπτυξή της δεν επηρεάζεται από πολλές τροποποιημένες ατμόσφαιρες ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Υψηλές συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα είναι αναγκαίες για την αναστολή της ανάπτυξης.                                                                   

5) Χημικές ουσίες                                                                 Αν και η Listeria monocytogenes δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε αντιμικροβιακά, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να ελεγχθή σε επιφάνειες στην επαφή με τρόφιμα, όπως πχ. από τον ανοξείδωτο χάλυβα, επειδή τα βακτήρια μπορούν να σχηματίσουν επίμονο βιοφίλμ.

Πώς μπορεί να ελεγχθεί;Ο έλεγχος της Listeria σε τρόφιμα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην σωστή εφαρμογή του HACCP και στην καθιέρωση αποτελεσματικών κρίσιμων σημείων ελέγχου από τους επεξεργαστές τροφίμων.Ο προσεκτικός σχεδιασμός και η διαρρύθμιση του εξοπλισμού επεξεργασίας σε συνδυασμό με την τακτική, λεπτομερή καθαρισμό του περιβάλλοντος επεξεργασίας μπορεί να μειώσει σημαντικά το επίπεδο της Listeria μόλυνσης σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Ωστόσο, λόγω της πανταχού παρούσα φύση της, είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθεί το παθογόνο από τα πολλά προϊόντα διατροφής.         Οι  σωστές διαδικασίες μαγειρέματος πρέπει να αδρανοποιούν την Listeria, αντιθέτως  η  παρουσία της στα μαγειρεμένα προϊόντα μπορεί να είναι ένδειξη κακής υγιεινής κατά την παραγωγή στο εργαστήριο η εστιατόριο κλπ..

Για τους λιανοπωλητές και τους καταναλωτέςΟι κατάλληλες μεθόδοι επιστημονικά τεκμηριωμένες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να δώσουν ασφαλή διατήρηση  για τα διατηρημένα με απλή ψύξη τρόφιμα και τα τυποποιημένα στο ράφι και θα πρέπει να εφαρμοστούν με αυστηρότητα  προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος από τη L. monocytogenes . Ο πολλαπλά καθημερινός έλεγχος της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της διανομής και αποθήκευσης είναι επίσης ενα κλειδί για την ασφαλή συντήρηση των κάθε είδους τροφίμων. Απαιτούνται σαφείς οδηγίες μαγειρέματος για τα απλά συσκευασμένα  τροφίμα, τα οποια απαιτούν επαναθέρμανση πριν από την κατανάλωση.Τα ευάλωτα άτομα, ιδιαίτερα οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και τα χαμηλού ανοσοποιητικού άτομα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών για τη μείωση του κινδύνου από λιστερίωση. Οι υγειονομικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο συμβουλεύουν αυτές τις ομάδες να μην τρώνε τα μαλακά  ροκφόρ ή μπλε τυριά, όλα τα είδη πατέ (συμπεριλαμβανομένων και πατέ λαχανικών) και μη παστεριωμένο γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτές οι ομάδες καλό θα είναι να αποφύγουν τα κρύα (προψημένα) κρέατα η καπνιστά σαλάμια ζαμπόν, σολομό, και να πλένουν καλά τις προσυσκευασμένες σαλάτες καλοψημένα τα χοτ ντογκ, όχι ωμά αλλαντικά και καπνιστά θαλασσινά (αγνώστου προελεύσεως). Στο χέρι μας είναι λοιπόν να ξέρουμε τι ψωνίζουμε και από που το ψωνίζουμε .
Οι χώρες διαφέρουν ως προς την κανονιστική προσέγγιση τους στην παρουσία του L. monocytogenes σε τρόφιμα RTE.
NICOLAS GOUDEVENOS
     Executive Chef