Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Τι είναι οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί;

Τι είναι οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί;

Οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί (ή γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί) κατασκευάζονται στα εργαστήρια με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής. Η διαδικασία κατασκευής τους περιλαμβάνει την εξαγωγή επιλεγμένων γονιδίων από ένα οργανισμό (όπως ζώα, φυτά, βακτήρια και ιούς), και την τεχνητή εισαγωγή τους σε άλλους εντελώς διαφορετικούς οργανισμούς (όπως είναι τα καλλιεργούμενα φυτά). Οι νέοι αυτοί οργανισμοί αποκτούν κάποια νέα χαρακτηριστικά, όπως αντοχή σε ένα συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο. Η γενετική μηχανική συνήθως χρησιμοποιεί γονίδια ιών για τη διείσδυση και την προώθηση των ξένων γονιδίων, καθώς και γονίδια ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά. Τα εισαγόμενα γονίδια είναι παρόντα σε κάθε κύτταρο του φυτού.
Οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί αποτελούν τεχνητές μορφές ζωής που δεν υπήρχαν μέχρι πρότινος στη φύση και που, αντίθετα με τις παραδοσιακές μορφές βιοτεχνολογίας και φυτικής παραγωγής, καταργούν τους φυσικούς φραγμούς που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των ειδών μέσα από εξελικτικές διαδικασίες εκατομμυρίων χρόνων. Έτσι, ενώ η διασταύρωση ενός ψαριού με μια φράουλα είναι αδύνατη στη φύση, η γενετική μηχανική το «επιτυγχάνει» μέσα στο εργαστήριο. Οι επιστήμονες εξάγουν ένα γονίδιο ψαριού και το εμφυτεύουν σε μία φράουλα δημιουργώντας ένα καθ’ όλα νέο οργανισμό. Η γενετική μηχανική έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί γονίδια ζώων, φυτών, ακόμα και ανθρώπων.
Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα είναι ενάντιοι στα μεταλλαγμένα;
Διότι στην απελευθέρωση των μεταλλαγμένων οργανισμών, οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι ανυπολόγιστοι και μη αναστρέψιμοι, οι κίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων είναι άγνωστοι, ενώ η απειλή για τη βιοποικιλότητα, την οικολογική ισορροπία και τη διατροφική ασφάλεια είναι άμεση.
• Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι ανυπολόγιστοι και μη αναστρέψιμοι. Ανάμεσα στους κινδύνους που εντοπίζουν σήμερα οι επιστήμονες σημειώνουμε την αλλοίωση της βιοποικιλότητας, την αύξηση της χρήσης ζιζανιοκτόνων, την αύξηση αντοχής ζιζανίων και εντόμων σε ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα αντίστοιχα, τη μεταφορά γονιδίων σε άλλα βιολογικά είδη (γενετική ρύπανση), την απελευθέρωση στο περιβάλλον οργανισμών που είναι δυνατό να παραγκωνίσουν φυσικά συγγενικά είδη. Μετά την απελευθέρωση των μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον, η ανάκλησή τους είναι αδύνατη.
• Οι κίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων (μέσω των ζωοτροφών) είναι άγνωστοι. Οι πλέον πιθανοί κίνδυνοι, όπως εντοπίζονται από ιατρούς και γενετιστές, είναι: εμφάνιση νέων αλλεργιών, αύξηση ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά και τοξική δράση.
Ειδικά για την ασφάλεια των μεταλλαγμένων που χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές υπάρχει αυξημένη ανησυχία. Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι δεν διενεργείται επαρκής έλεγχος στα μεταλλαγμένα προϊόντα σχετικά με την ασφάλειά τους για τη διατροφή τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων.
Μέχρι σήμερα υπάρχουν ελάχιστες ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν την ασφάλεια των μεταλλαγμένων καλλιεργειών, εκ των οποίων οι μισές έχουν πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις ίδιες τις εταιρείες βιοτεχνολογίας που προωθούν τα μεταλλαγμένα.
Με βάση τη θεμελιώδη Αρχή της Προφύλαξης, εφόσον υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες γύρω από την ασφάλεια των μεταλλαγμένων για το περιβάλλον, τους ανθρώπους και τα ζώα θα πρέπει να απαγορευθεί η απελευθέρωση τους στο περιβάλλον και τη διατροφική αλυσίδα.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ...ΠΩΣ ΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ;;

Σε ποιά τρόφιμα βρίσκονται γενετικά μεταλλαγμένα συστατικά;

http://www.votsi.com/assets/sratilati1.jpg



Τα περισσότερα αγαπηµένα µας προϊόντα όπως σοκολάτες, µπισκότα, σάλτσες, κορν-φλέικς, τσιπς, έτοιµα γεύµατα, παιδικές τροφές, περιέχουν σόγια, καλαµπόκι ή παράγωγά τους (όπως λεκιθίνη, φυτικά έλαια, άµυλο, γλυκόζη κ.α.) που είναι πιθανό να είναι µεταλλαγµένα.

Τα παράγωγα της μεταλλαγμένης σόγιας μεταξύ άλλων, βρίσκονται σε:
Αλλαντικά: Πρωτεΐνες σόγιας
Ζαχαρωτά - γλυκά: Αλεύρι σόγιας, σογιέλαιο, λεκιθίνη (Ε322)
Κονσέρβες ψαριού: Σογιέλαιο
Μπισκότα: Σογιέλαιο, αλεύρι σόγιας, λεκιθίνη (Ε322)
Παιδικές τροφές: Πρωτεΐνες σόγιας, σογιέλαιο, μαλτοδεξτρίνη.
Στιγμιαίος καφές: λεκιθίνη (Ε322)
Ψωμί: Αλεύρι σόγιας, πρωτεΐνες σόγιας, λεκιθίνη (Ε322), μονο-διγλυκερίδια (Ε322)

Τα παράγωγα του μεταλλαγμένου καλαμποκιού, μεταξύ άλλων, βρίσκονται σε:
Δημητριακά: Καλαμποκάλευρο, σιμιγδάλι καλαμποκιού, άμυλο και νιφάδες καλαμποκιού.
Μαγιονέζες: Καλαμποκέλαιο.
Παιδικές τροφές: Καλαμποκέλαιο, σιμιγδάλι καλαμποκιού.
Φυτικά έλαια: Καλαμποκέλαιο.

Μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα μεταλλαγμένα τρόφιμα;
Σήμερα το καλαμπόκι και η σόγια είναι δύο από τις πιό σημαντικές πρώτες ύλες στη βιομηχανία των τροφίμων. Περισσότερα από 30.000 συσκευασμένα τρόφιμα, δηλαδή πάνω από το 60% των τροφίμων, περιέχουν παράγωγα σόγιας ή καλαμποκιού.
Από τις 18 Απριλίου του 2004, οι παραγωγοί τροφίµων είναι υποχρεωµένοι να αναγράφουν στον κατάλογο συστατικών των προϊόντων τους αν περιέχουν ή προέρχονται από µεταλλαγµένους οργανισµούς. Στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα αυτή η νομοθεσία και ελάχιστοι παραγωγοί τροφίμων αναγράφουν στον κατάλογο των συστατικών του προϊόντος π.χ. τη φράση «παράγεται από γενετικά τροποποιημένη σόγια ή καλαμπόκι». Επιπλέον στα ραφιναρισμένα έλαια (π.χ. σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο, φυτικά έλαια) δεν είναι ανιχνεύσιμη η μετάλλαξη στο τελικό προϊόν και έτσι ξεφεύγουν «νομίμως» από τον κανόνα σήμανσης.

Το µεγαλύτερο πρόβληµα όµως εντοπίζεται στα προϊόντα που δε θα φέρουν σήµανση (όπως γάλα, αυγά, κρέας, ψάρια κ.λ.π.), αν και για την παραγωγή τους είναιπολύ πιθανό να έχουν χρησιµοποιηθεί µεταλλαγµένες ζωοτροφές. Στην Ελλάδα, το 80% της σόγιας και του καλαµποκιού που ειγάγεται χρησιµοποιείται σε ζωοτροφές και σηµαντικό µέρος του είναι µεταλλαγµένο.

Προσοχή λοιπόν: ΑΝ το κρέας, τα αυγά, το γάλα και άλλα γαλακτοκοµικά προϊόντα και τα ψάρια ιχθυοτροφείου δε θα φέρουν σήµανση!

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Λάχανο, το φάρμακο της φύσης

Λάχανο PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία -

Κράμβη, Brassica oleracea

Το γνωρίζουμε καλά, είναι μέρος της χειμερινής διατροφής μας, καιρός λοιπόν να μάθουμε και τις θεραπευτικές του ιδιότητες που είναι πολύτιμες!

Καλλιεργείται από το 400 π.χ και ο Διοσκουρίδης το αναφέρει σαν φάρμακο του πεπτικού συστήματος, των αρθρώσεων και του δέρματος. Ο Ιπποκράτης το έδινε σε κολικούς και δυσεντερία.

Το άγριο λάχανο το συναντάμε κοντά στη θάλασσα, δίπλα στα βράχια, το βρέχει το κύμα και μυρίζει ιώδιο! Είναι ένα ανθεκτικό φυτό με μεγάλα δαντελωτά φύλλα και κίτρινα λουλουδάκια.



Τα καλλιεργημένα είδη είναι πολλά και με παρόμοιες ευεργετικές ιδιότητες. Πράσινο και κόκκινο λάχανο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών και άλλα. Τα συστατικά που περιέχουν και τα κάνουν τόσο ευεργετικά για τον οργανισμό είναι πρώτα απ’ όλα το θείο( S), απαραίτητο στοιχείο για το ανθρώπινο σώμα. Πλούσιο σε βιταμίνη C, A και Β, λιπαρά, οξέα και αμινοξέα, το λάχανο έχει αντιφλεγμονώδη, αντισηπτική, αντιβακτηριακή και αντιρευματική δράση. Επουλώνει τους ιστούς του σώματος, πληγές, εγκαύματα, έλκος στομάχου. Αποτοξινώνει τον οργανισμό και καθαρίζει το ήπαρ. Καθαρίζει ακόμα και το αναπνευστικό σύστημα και βοηθάει και σε περιπτώσεις αϋπνίας, άγχους και εκνευρισμού! Σε περιπτώσεις δε ρευματικών πόνων, ισχιαλγίας και αρθρίτιδας η ανακούφιση είναι μεγάλη!

Συμβουλές

Σε ισχιαλγία, αρθρίτιδα, ρευματισμούς, σιδερώστε λαχανόφυλλα, χωρίς το σκληρό μέρος, και βάλτε τα εκεί που υπάρχει έντονος πόνος. Τα αφήνετε 5-6 ώρες και τα ανανεώνετε.

Ανοιξιάτικη ανανέωση με λαχανόσουπα και αφέψημα από λάχανο για όσες μέρες αντέχετε, το πολύ μέχρι πέντε μέρες. Σκέτη λαχανόσουπα με ένα κρεμμύδι και δύο σκελίδες σκόρδο, μια κουταλιά λάδι ωμό και αρκετό λεμόνι. Το λιγότερο κάθε 4 ώρες θα καταναλώνετε την σούπα και στα ενδιάμεσα το αφέψημα. Μπορείτε να καθαρίσετε τον οργανισμό σας και μόνο με αφέψημα. 3-4 φλιτζάνια την ημέρα.