Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΙΛΟΥΕΤΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ...


ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΜΗΔΕΝ ΧΡΟΝΟ...

AΠΟ www.anoiwthoi.net
Δίαιτες, θερμιδομετρητές, λιπαρά και περιττά κιλά έχουν γίνει ο εφιάλτης μας και κυρίως ενόψει καλοκαιριού. Και οι διατροφικοί πειρασμοί που μας… κολάζουν και που ανεβάζουν το δείκτη της ζυγαριάς, δεν είναι και λίγοι. Δείτε, μερικούς από αυτούς (και αν μπορείτε, μην ενδίδετε συχνά…).
    Πατατάκια: κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα…
Δεν αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα πατατάκια είναι από τους κυρίαρχους «εχθρούς» για τη σιλουέτα αλλά πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη …τροφή βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα τρόφιμα που παχαίνουν τον οργανισμό περισσότερο. Της ίδιας… συνομοταξίας με τα πατατάκια είναι και οι τηγανητές πατάτες, οι οποίες φέρουν μαζί με την απόλαυση και αμέτρητες θερμίδες. Αν ωστόσο είναι δύσκολο να αντισταθείτε, τουλάχιστον προσπαθήστε να φτιάξτε σπιτικά πατατάκια ή τηγανητές πατάτες, όπου μπορείτε να ελέγχετε την ποιότητα του λαδιού τηγανίσματος.
 
Διαιτητικά αναψυκτικά: χωρίς θερμίδες αλλά με «κρυμμένα» λιπαρά
Μη σας ξεγελά το «διαιτητικά», γιατί τα συγκεκριμένα προϊόντα κρύβουν ύπουλους..συμμάχους. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Τέξας αποκάλυψε ότι όσα περισσότερα διαιτητικά αναψυκτικά πίνει κάποιος τόσο περισσότερα κιλά παίρνει…
 
Σιρόπι, φρουκτόζη και καλαμπόκι: ένα «εκρηκτικό» μείγμα
Συνδυαστικά τα φαγητά, που προετοιμάζονται με σιρόπι καλαμποκιού από φρουκτόζη, αν και διαφημίζονται ως διαιτητικά, η αλήθεια είναι ότι αποτελούν βασικό …βοηθό της κυτταρίτιδας. Το συγκεκριμένο σιρόπι όταν έρθει σε «επαφή» με τον μεταβολισμό, κάνει τον άνθρωπο να μη χορταίνει και να θέλει ακόμα περισσότερη τροφή. Η λαιμαργία αυτή, είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί, επειδή ακριβώς το είδος αυτό της φρουκτόζης επιβραδύνει την έκκριση λεπτίνης στον οργανισμό. Η λεπτίνη είναι μία ζωτικής σημασίας ορμόνη για τον άνθρωπο, η οποία στην ουσία κάνει τον εγκέφαλο να δίνει σήμα για το πότε έχει χορτάσει το στομάχι (και στην συγκεκριμένη περίπτωση, αργεί να χορτάσει…).
 
Κόκκινο κρέας και λουκάνικα
Το κόκκινο κρέας μπορεί να διαθέτει τις πρωτεΐνες που χρειάζεται ο οργανισμός αλλά δυστυχώς μαζί τους έρχονται και οι θερμίδες. Σε έρευνα που διεξήχθη μάλιστα, αποδείχτηκε ότι για την απώλεια βάρους ευθύνεται περισσότερο η ποιότητα παρά η ποσότητα του φαγητού. Άρα λουκάνικα, με μέτρο στο εξής…
 
Junk food…χαμηλών λιπαρών;
Ναι υπάρχει και αυτό, αν και στην ουσία προειδοποιεί με τον τίτλο του. Πως μπορεί κάτι να είναι junk και με χαμηλά λιπαρά, ταυτόχρονα; Στην πραγματικότητα, η διαδικασία του να μετατραπεί ένα junk food, σε …junk με χαμηλά λιπαρά είναι χειρότερη από το να μείνει στην αρχική του μορφή. Τα χαμηλά αυτά λιπαρά, λειτουργούν περισσότερο ως «ψυχολογική υποστήριξη» ή άλλοθι, προκειμένου να απαλύνουμε τις τύψεις και τις ενοχές όταν το φάμε. Επιπλέον δε, επειδή τα χαμηλά λιπαρά δεν έχουν ιδιαίτερη γεύση, οι κατασκευαστές τείνουν να τα φορτώνουν με ζάχαρη, γεγονός που κάνει τον οργανισμό να μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο: πείνα-junk-πείνα κ.λπ.
 
Διαιτητικά γεύματα στα… μικροκύματα
Στο παιχνίδι της απώλειας βάρους, η απίστευτη ευκολία των μικροκυμάτων βρήκε πρόσφορο έδαφος. Κομμένα και …ραμμένα σε ατομικές μερίδες, τα διαιτητικά, χωρίς λιπαρά ατομικά γεύματα υπόσχονται ωραίο κορμί χωρίς τον παραμικρό κόπο πάνω από κατσαρόλες και τηγάνια. Η αντικατάσταση της… γεύσης με μπόλικο αλάτι, πάντως που προσθέτουν οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν αφήνει και πολλά περιθώρια… απώλειας.
 
Αλκοόλ: ακόμα ένα ποτηράκι
Εδώ, η επιστήμη είναι ρητή και κατηγορηματική. Αν θέλετε να χάσετε κιλά ξεχάστε τα καλοκαιρινά κοκτέιλ και τις παγωμένες μπύρες δίπλα στο κύμα. Το καθαρό αλκοόλ περιέχει περίπου 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, δηλαδή περισσότερες από έναν υδατάνθρακα ή μία πρωτεΐνη (που περιέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο το καθένα) και μόλις 2 μονάδες λιγότερες ανά γραμμάριο από τη θερμιδική αξία του λίπους. Με απλά λόγια αν θέλετε να αδυνατίσετε σταματήστε το ποτό ή τουλάχιστον περιορίστε σε ένα ή δύο ποτά, γιατί μην ξεχνάτε ότι το αλκοόλ… ανοίγει την όρεξη και σχεδόν πάντα συνοδεύεται από ξηρούς καρπούς ή μεζεδάκια.
πηγη anoiwthoi.net