Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Η Κέρκυρα του Έκτορα Μποτρίνι!

Η Κέρκυρα του Έκτορα Μποτρίνι!
Ο Έκτορας Μποτρίνι μιλάει στην Αντζελα Σταματιάδου για τη δική του Κέρκυρα. Για τις μυρωδιές της κουζίνας της μαμάς του, που τον ξυπνούσαν τις Κυριακές, για το ψαροντούφεκο στην Κουλούρα, για τη θέα σε όλο το νησί από το Σωκράκι, για το μπουρδέτο του κυρ Νίκου και τη μόκα αλά παλαιά που έτρωγε ως παιδί και τώρα την έχει κάνει pre-dessert στο «Etrusco».
 
Έπειτα από αυτήν την κουβέντα με τον Έκτορα Μποτρίνι –έχουμε κάνει και άλλες, άλλου τύπου– ένιωθα σαν να είχα ανοίξει ένα κουτί από αυτά όπου κρύβουν τα πιτσιρίκια τους θησαυρούς τους, εκείνα τα ασήμαντα… σημαδιακά που στήνουν τα πρώτα προσωπικά μικρο-σύμπαντα. Στην Αθήνα ήμασταν. Και κατά έναν περίεργο τρόπο και στην Κέρκυρα. Μπορεί να μη δοκίμασα μακαρονάδα κολοπίμπιρι –σινιέ Μποτρίνι–, κερκυραϊκή νεραντζοσαλάτα και καπνιστό κρέας με κορφάδες φτέρης Κερκύρας τουρσί αλλά και το τυρί «των απέναντι» ( αλβανικό εννοεί ο «ποιητής» ) ή ριζότο με ροδοπέταλα και τζιτζιμπίρα, δηλαδή μερικά από τα πιάτα που θα σερβίρει αυτό το καλοκαίρι στο νησί του, νομίζω όμως ότι πήρα μια γεύση για το πώς έγιναν όλα αυτά: πώς χτίστηκε μια γαστρονομία με τοπικά χρώματα και αρώματα, μια παράδοση προχωρημένη, ένα back to the future με προσωπική χρονο-μηχανή.
 Ο Έκτορας μαζί με τον πατέρα του Ετρούσκο, μετρ των χειροποίητων αλλαντικών και ιδρυτή του εστιατορίου
Ο Έκτορας μαζί με τον πατέρα του Ετρούσκο, μετρ των χειροποίητων αλλαντικών και ιδρυτή του εστιατορίου

Ο Έκτορας πέρασε τα παιδικά του χρόνια ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Τοσκάνη. Στο κερκυραϊκό του «μισό» πήγαινε σχολείο με τα πόδια κι ένιωθε τις εποχές ( τότε ήταν ακόμη διακριτές ). Το καλοκαίρι μύριζες το ροδάκινο από μακριά^ μαζί με τα παιδιά της γειτονιάς πήγαιναν και τα έκλεβαν και… τους κυνηγούσαν να τους δείρουν. Ήταν συνέχεια ξυπόλητος. Του έκανε εντύπωση που η μυρωδιά της θάλασσας, το ιώδιο, έφτανε μέχρι το σπίτι του τα βράδια. Το καλύτερό του ήταν όταν τον έπαιρναν η μάνα και η θεία του και πήγαιναν απογευματινή βόλτα στην πόλη. Κάθονταν στου «Μπούζη», που έφτιαχνε φοβερή μόκα αλά παλαιά, ένα παγωτό από καφέ, βανίλια και κρέμα σαντιγί. «Σου έκανε μια τρύπα στη μέση με ένα τεράστιο κουτάλι, έριχνε νες καφέ και το ανακάτευες», μου περιγράφει. Από εκείνη την ανάμνηση γεννήθηκε ένα pre-dessert στο «Εtrusco»: η «παραλλαγή σε μια μόκα αλά παλαιά». Πέφτουν και άλλα οικογενειακά στιγμιότυπα στο τραπέζι. Είναι σχεδόν σαν να τον βλέπω, πιτσιρικά, να ρίχνει παραγάδια. Ή να μαζεύει αχινούς. Τους πήγαινε στο σπίτι και τους έτρωγαν ωμούς. Έτρωγαν και καλαμάρια στη σχάρα με το μελάνι τους, οβριές με αβγά πάνω σε φέτες ψωμί τηγανισμένο με σκόρδο, μπακαλιάρο μπιάνκο. Ο γείτονάς τους, ο μπαρμπα-Νίκος ο ψαράς, «Καρτούτσος» ήταν το παρατσούκλι του, τους έφερνε κοκκινοσκορπιούς μπουρδέτο. Πήγαιναν με τον πατέρα του για σπαράγγια, για μανιτάρια και για κυνήγι. Γύριζαν με μπεκάτσες και η μάνα του τις έκανε με χυλοπίτες στην κατσαρόλα. Την Κυριακή ( γιατί τότε πήγαιναν σχολείο και το Σάββατο ) τον ξυπνούσαν οι μυρωδιές της κουζίνας. Έτσι μεγάλωσε.
 All time clasic γοητεία στο Λιστόν.
All time clasic γοητεία στο Λιστόν.

Την Κέρκυρα τη βρίσκει πάντα μαγική. «Έχω γυρίσει όλο τον κόσμο, αλλά όταν φτάνω στο νησί…» ξεκινάει, όμως δεν συνεχίζει. Χτυπάει το τηλέφωνο και μας διακόπτει. «Το ξέρεις ότι η Κέρκυρα έχει εβδομήντα πέντε διαφορετικές παραλλαγές του πράσινου;» με ρωτάει μόλις το κλείνει και η προηγούμενη φράση μένει να αιωρείται ημιτελής, αν και τελικά το νόημα βγαίνει από τις επόμενες, οι οποίες περιέχουν Παλιά Πόλη, καντούνια και Λιστόν, ηλιοβασίλεμα στον Πέλεκα, ατμοσφαιρική Παλιά Περίθεια ( ένα χωριουδάκι με ενετικά πέτρινα σπίτια στις πλαγιές του Παντοκράτορα ), βυζαντινό Αγγελόκαστρο, θέα στον κόλπο της Παλαιοκαστρίτσας από την Μπέλλα Βίστα. «Την Κέρκυρα είναι να πάρεις το αυτοκίνητο και να τη γυρίσεις όλη», μου λέει ο Έκτορας. Εκείνος πάντως, όταν ξεκλέβει λίγο χρόνο, παίρνει τη βέσπα του αντί για το αυτοκίνητο. Ανεβαίνει στην ?νω Κορακιάνα, στο Σωκράκι ( εκεί όπου γυρίστηκαν κάποιες σκηνές του τζεϊμσποντικού «Για τα μάτια σου μόνο» ), κι επιθεωρεί όλο το νησί από ψηλά.
 Ο Έκτορας αγαπάει τα γλυπτά βράχια στο Canal d’Amour στο Σιδάρι.
 Τα γλυπτά βράχια στο Canal d’Amour στο Σιδάρι.

Δεν προλαβαίνει πια να πάει για μπάνιο. Του αρέσει όμως η Κουλούρα –δεν έχει μεγάλες παραλίες, αλλά κολπίσκους με βράχια–, όπου πήγαινε με τον πατέρα του για ψαροντούφεκο. Του αρέσουν και ο Κοντογυαλός, η μικρούλα παραλία στους Έρμονες, και ο ?γιος Στέφανος, το Κανάλ ντ’ αμούρ στο Σιδάρι, το Μπαρμπάτι με τα βότσαλα και το παγωμένο νερό, το νησάκι. «Α, και όποιος έχει βάρκα πρέπει να πάει στην Ψαρομύτα, που έχει φανταστικά νερά, καταγάλανα…» Αναμενόμενα, ούτε για φαγητό πηγαίνει πολύ συχνά. Μου λέει για την Πίνια, στο κέντρο της πόλης, που ήταν παλιά όλο ψαράδικα, και για ένα μαγαζάκι που τηγάνιζε ψαράκια, σ’ τα έβαζε σε εφημερίδα και τα έτρωγες στο δρόμο σαν πασατέμπους: fish ’n’ chips αλα γκρέκ. Το τελευταίο δεν υπάρχει πια. Αλλά, αν θέλεις μια γεύση της Κέρκυρας, μπορείς να φας στην «Κληματαριά» του Μπέλλου στις Μπενίτσες, «που κάνει 5-6 φαγητά την ημέρα και είναι εξαιρετικά»· να φας αρνί στον Γιαννίτση στην Καστανιά, να φας στον «Fisherman» ( «φοβερός επαγγελματίας και με πολύ καλή πρώτη ύλη» ) ή ένα ωραίο ψάρι και μια ωραία σαλάτα με ελαιόλαδο στην ψαροταβέρνα στην Μπούκαρη. «Το κύμα και το τοπίο βάζουν τη χάρη τους, δεν θέλεις λινά τραπεζομάντιλα και κολονάτα ποτήρια», λέει ο Ιταλοκερκυραίος σεφ. Ξαναχτυπάει το τηλέφωνο.
 Καρπάτσιο χταποδιού με μεσογειακές γεύσεις, ένα εμβληματικό πιάτο του Έκτορα
Καρπάτσιο χταποδιού με μεσογειακές γεύσεις, ένα εμβληματικό πιάτο του Έκτορα

Μου αρέσει πώς πάει αυτή η κουβέντα, γεμάτη γεύσεις, μυρωδιές, τοπία, ιστορίες και στιγμιότυπα· όλα αυτά που καλλιεργούν βαθύτερες δομές, από εκείνες που διακρίνονται εκ πρώτης όψεως, και με το επόμενο restart στο κασετοφωνάκι έρχεται η ώρα να μιλήσουμε για το «Εtrusco». «Κάναμε τους κύκλους μας και γυρίσαμε στο σπίτι μας», έτσι περιγράφει την κουζίνα του ο Έκτορας Μποτρίνι. Για να φτιάξουν το μενού στην Κέρκυρα, εργάστηκαν δυο-τρία χρόνια. Ταυτόχρονα έπρεπε να γίνει έρευνα ως προς την πρώτη ύλη. Ρωτάω γιατί αυτή η διαδικασία «ενδοσκόπησης» δεν ξεκίνησε νωρίτερα. «Τώρα έχουμε την ωριμότητα να βγάλουμε αυτά τα πιάτα. Ίσως νωρίτερα δεν ήμασταν έτοιμοι. Ίσως γιατί εκτιμάς αυτό που έχεις όταν μεγαλώνεις», απαντάει. «Έχει όμως επιρροές από το εξωτερικό», παρατηρώ. «Ναι, έχει. Μα και η κουζίνα της Κέρκυρας δεν έχει επιρροές από το εξωτερικό; Η κουζίνα μας είναι μια τοπική κουζίνα λίγο εξελιγμένη. Αν είσαι στη βεράντα του “Etrusco”, κάτω από το μεγάλο πλατάνι, και τρως μπουρδέτο, κλείνεις τα μάτια σου και τη νιώθεις την Κέρκυρα· και ας μην καίει τόσο πολύ όσο το παραδοσιακό». Αλήθεια είναι. Τουλάχιστον όπως το έχω δει εγώ, είναι ένα καλό case study –μια σπουδή στο τοπικό– τούτο το εστιατόριο, που φέτος κέρδισε για πρώτη φορά δύο πρωτιές σε Χρυσούς Σκούφους και Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας. Όλοι οι σερβιτόροι είναι παιδιά από το χωριό που δουλεύουν εκεί επί χρόνια· τα περισσότερα λαχανικά, ζαρζαβατικά και βρώσιμα λουλούδια είναι δικά τους, από τον κήπο τους, και κόβονται μόλις δύο ώρες προτού φτάσουν στο τραπέζι· τα περισσότερα ψάρια και κρέατα είναι από το νησί. Το γαστρονομικό μενού, που βασίζεται στις συνταγές και στα υλικά του τόπου ( κουμκουάτ, τζιτζιμπίρα, μάντολες, μπουρδέτο και σοφρίτο ), τα χειροποίητα παστά, οι γκράπες, τα βιολογικά αλλαντικά που φτιάχνουν εδώ και δέκα χρόνια στο εστιατόριο ( νούμπουλο και κόπα, και προσούτο, και σαλάμι με γλυκάνισο, με ούζο, με κερκυραϊκά σπετσερικά ) είναι η δική τους παράδοση. Το όνειρο του Έκτορα Μποτρίνι είναι να δημιουργήσει εκεί ένα πιάτο που κάποια στιγμή θα γίνει ευρύτερη παράδοση, ένα σήμα κατατεθέν της ελληνικής κουζίνας, και θα μεταφερθεί στις επόμενες γενιές. Νομίζω ότι θα το κάνει. Και θέλω να πιστεύω ότι μαζί με το πιάτο θα μεταφερθεί και η νοοτροπία…
 http://www.athinorama.gr

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Τα αναψυκτικά σκοτώνουν

Τα αναψυκτικά σκοτώνουν 183.000 ανθρώπους κάθε χρόνο!



Πιθανόν μετά από αυτή την είδηση να το σκεφτείτε περισσότερο πριν πιείτε ένα δροσιστικό αναψυκτικό, όπως συνηθίζατε. Σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, γύρω στους 183.000 θανάτους παγκοσμίως οφείλονται σε αναψυκτικά, χυμούς και ποτά με ζάχαρη.
Όπως διαπιστώνουν οι ερευνητές, τα ροφήματα αυτών των ειδών συμβάλλουν στην αύξηση του πάχους, του διαβήτη, για καρδιαγγειακές παθήσεις και για ορισμένα κρούσματα καρκίνου.
Όπως δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα», οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τη δρα Γκιταντζάλι Σινγκ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε επιδημιολογικό συνέδριο του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, ανέλυσαν παγκόσμια στοιχεία που καλύπτουν 114 χώρες με το 60% του πληθυσμού της Γης και αφορούν τους θανάτους από διάφορες ασθένειες.
Οι επιστήμονες συνέδεσαν τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, με 133.000 θανάτους από διαβήτη τύπου 2, με 44.000 θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις και με 6.000 θανάτους από καρκίνο.
Περίπου τέσσερις στους πέντε από τους παραπάνω θανάτους (ποσοστό 78%), λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη, συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, κυρίως στη Νότια Αμερική και στην Κεντρική/Ανατολική Ευρασία, παρά στις πιο πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες. Στις ΗΠΑ όμως ειδικότερα, οι σχετικοί θάνατοι ετησίως υπολογίστηκαν σε περίπου 25.000.
Η χώρα με τους περισσότερους θανάτους (318 ανά εκατομμύριο ενηλίκων κατοίκων) λόγω των ζαχαρούχων αναψυκτικών είναι το Μεξικό, ενώ η Ιαπωνία εμφανίζεται να έχει τους λιγότερους σχετικούς θανάτους (μόλις δέκα ανά εκατομμύριο κατοίκων).
Οι αμερικανοί επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους εστίασε στις χρόνιες παθήσεις των ενηλίκων, ενώ μια νέα έρευνά τους στο μέλλον θα αξιολογήσει την αντίστοιχη επίπτωση των αναψυκτικών με ζάχαρη στα παιδιά σερ όλο τον κόσμο.
Ο Αμερικανικός Καρδιολογικός Σύλλογος συνιστά στους ενηλίκους να μην καταναλώνουν περισσότερες από 450 θερμίδες την εβδομάδα μέσω αναψυκτικών με ζάχαρη, με βάση μια ημερήσια δίαιτα 2.000 θερμίδων.(forcleveronly)

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

20 φοβερές χρήσεις του ξυδιού που δεν τις φανταζόσασταν !!!

20 φοβερές χρήσεις του ξυδιού που δεν τις φανταζόσασταν – Τις ξέρατε;

Στοίχημα ότι χρησιμοποιείτε το μπουκάλι ξύδι που έχετε στο σπίτι σας αποκλειστικά για να ραντίσετε τη σαλάτα σας..
Το υγρό αυτό ανακαλύφθηκε κατά λάθος, όταν προϊόντα όπως το κρασί, η μπύρα και ο μηλίτης άρχισαν με τον καιρό να αποκτούν μια ξινή γεύση. Γνωρίζατε όμως ότι το ξύδι, ιδιαίτερα το λευκό και εκείνο που προέρχεται από το μηλίτη, έχει πάρα πολλές χρήσεις; Ιδού 20 ασυνήθιστες και οικολογικές χρήσεις του ξυδιού που ίσως να μην έχετε σκεφτεί:


1. Κοντίσιονερ για τα μαλλιά
Αν θέλετε μεταξένια και λαμπερά μαλλιά το ξύδι κάνει θαύματα! Διαλύστε ένα κουτάλι της σούπας ξύδι από μηλίτη σε ένα ποτήρι νερό μαζί με λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου. Απλώστε στα μαλλιά σας και ξεπλύνετε καλά. Τα μαλλιά θα αποκτήσουν αστραφτερό χρώμα και οι κόμποι θα διαλυθούν. Για λίγο χρόνο το κεφάλι σας θα μυρίζει αλλά σύντομα η μυρωδιά θα εξαφανιστεί.

2. Σκοτώστε τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια
Τα ζιζάνια μπορεί να χαλάσουν την εικόνα ενός διαφορετικά αψεγάδιαστου γκαζόν, μποστανιού ή λουλουδόκηπου. Ξεχάστε τα χημικά και χρησιμοποιείστε δυνατό ξύδι υψηλής περιεκτικότητας οξικού οξέος!

3. Αφαιρέστε σημάδια από ιδρώτα στη μασχάλη
Τα σημάδια από ιδρώτα στη μασχάλη μπορούν να καταστρέψουν την αγαπημένη σας μπλούζα. Τα αποσμητικά κάνουν χειρότερα τα πράγματα στην αντίδρασή τους με τα άλατα του ιδρώτα. Ψεκάστε το λεκέ με δυνατό λευκό ξύδι πριν την πλύση και ο λεκές θα εξαφανιστεί.

4. Μαλακώστε τα υφάσματα
Μισό ποτήρι λευκού ξυδιού στον κύκλο πλύσης όχι μόνο προστατεύει τα λινά και προστατεύει τα χρώματα, αλλά απομακρύνει και τα απομεινάρια απορρυπαντικού. Προτείνεται ακόμα ως αντικαταστάτη του μαλακτικού – απλά προσθέστε λίγο ξύδι κατά τον κύκλο του ξεπλύματος.

5. Γιατρέψτε τον πονόλαιμο
Πιείτε ή κάντε γαργάρες με λίγο ξύδι από μηλίτη διαλυμένο σε ζεστό νερό. Προσθέστε λίγο μέλι στο μείγμα για να το κάνετε πιο ανεκτό.

6. Εξοντώστε τα μυρμήγκια
Κυκλοφορούν μικρά οικιακά μυρμήγκια στην κουζίνα σας; Ψεκάστε τα με ένα μείγμα 50-50 νερό-ξύδι και θα απομακρυνθούν. Το ξύδι “σβήνει” επίσης της οσμές των τροφών που τα οδηγούν στην κουζίνα.

7. Ανακουφίστε τους πονεμένους μυς
Το ξύδι από μηλίτη απορροφά το γαλακτικό οξύ μου συγκεντρώνεται στους μύες μετά την άσκηση και προκαλεί πόνο. Ανακατέψτε λίγες κουταλιές ξύδι σε ένα ποτήρι νερό, μουλιάστε ένα πανί και ακουμπήστε το στις πονεμένες περιοχές για 20 λεπτά.

8. Φρεσκάρετε την ατμόσφαιρα στο σπίτι σας
Μυρίζει τσιγαρίλα, καμένο φαγητό ή το κατοικίδιό σας: το ζήτημα είναι οι δυσάρεστες μυρωδιές είναι ενοχλητικές. Τα χημικά αποσμητικά απλά καλύπτουν τις δυσάρεστες οσμές και κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Το οξικό οξύ του ξυδιού απορροφά τις μυρωδιές, ενώ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε βρόμικες επιφάνειες.

9. Αφαιρέστε αυτοκόλλητα
Ζεστάνετε λίγο λευκό ξύδι και βουτήξτε ένα πανί. Τα αυτοκόλλητα στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου ή στην πόρτα της ντουλάπας αποτελούν παρελθόν.

10. Σταματήστε το λόξυγκα
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν φάρμακα για το λόξυγκα. Την επόμενη όμως φορά που θα σας πιάσει λόξυγκας δοκιμάστε ένα σφηνάκι ξύδι.

11. Καθαρίστε τις βούρτσες βαφής
Ξεχάσατε να πλύνετε τις βούρτσες σας και έχουν κοκκαλώσει. Μην τις πετάξετε! Γεμίστε ένα τηγάνι με λευκό ξύδι και φέρτε το σε σημείο βρασμού. Βουτήξτε τις βούρτσες στο ζέον ξύδι μέχρι η μπογιά να διαλυθεί.

12. Διαλύστε τη σκουριά
Το οξικό οξύ στο ξύδι αντιδρά με το οξείδιο του σιδήρου και απομακρύνει τη σκουριά από μικρά μεταλλικά υλικά: βίδες, παξιμάδια κλπ. Βάλτε τα σε ένα σκεύος γεμάτο με ξύδι και ξεπλύνετε καλά.

13. Αντιμετωπίστε τις μυρωδιές από τροφές
Τα τάπερ σας μπορεί να μυρίζουν έντονα από κάποια φαγητά. Καθαρίστε τα με ένα πανί μουλιασμένο στο ξύδι και οι οσμές θα εξαφανιστούν.

14. Απομακρύνετε τα μεταλλικά άλατα
Τα άλατα από το νερό δημιουργούν μια κρούστα στην καφετιέρα, το βραστήρα και το μπάνιο σας. Δημιουργήστε ένα μείγμα με ζεστό νερό και ξύδι και η καφετιέρα σας θα ξεβουλώσει. Καθαρίστε το μπάνιο σας με ξίδι και τα άλατα θα διαλυθούν.

15. Διορθώστε τα “λάθη” στην κουζίνα
Έπεσε πολύ κόκκινο πιπέρι στο φαγητό; Προσθέστε λευκό ξύδι ή ξύδι από μηλίτη για να εξουδετερώσετε το “κάψιμο”.

16. Επιμηκύνετε τη ζωή των κομμένων λουλουδιών
Τα μπουκέτα των λουλουδιών μαραίνονται γρήγορα. Προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας ξύδι στο βάζο και τα λουλούδια θα διατηρηθούν λίγο περισσότερο.

17. Καθαρίστε γυαλί, πλαστικό, χρώμια και πατώματα
Το μαγικό μείγμα 50-50 νερό-ξύδι θα καθαρίσει τις επίμονες βρωμιές στα ράφια, το ψυγείο, τα ποτήρια και τις πορσελάνες σας. Δημιουργήστε μια αλοιφή με την πρόσθεση μαγειρικής σόδας ή αναμείξτε 1/3 λευκό ξύδι, ⅓ καθαρό αλκοόλ, ⅓ νερό και τρεις σταγόνες υγρού πιάτων για ένα φτηνό και οικολογικό καθαριστικό πατωμάτων. Δεν συστήνεται σε επιφάνειες από μάρμαρο ή γρανίτη.

18. Αντιμετωπίστε τις μυκητιάσεις
Μυρμηγκιές, μυκητιάσεις στα δάχτυλα του ποδιού, πιτυρίδα αντιμετωπίζονται με λευκό ξύδι ή ξύδι από μηλίτη. Βάλτε τα πόδια σε ένα μείγμα με ένα μέρος ξίδι σε πέντε μέρη νερό και θα καθαρίσετε.

19. Μαλακώστε και σκοτώστε τα βακτήρια στο κρέας
Θέλετε να μαλακώσετε το κρέας σας; Μαρινάρετε σε ξύδι από μηλίτη και σκοτώστε βακτήρια όπως το E. Coli.

20. Ξεβουλώστε τα λούκια και καθαρίστε τον σκουπιδοφάγο
Ξεβουλώστε το νεροχύτη σας χωρίς να καταφύγετε στο γνωστό καυστικό και επικίνδυνο χημικό. Ρίξτε μαγειρική σόδα και προσθέστε λευκό ξύδι. Αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά και ξεπλύντε με βραστό νερό. Με το ίδιο κόλπο μπορείτε να καθαρίστε τον σκουπιδοφάγο σας. Ειδικότερα αν παγώσετε το ξύδι σε παγάκια θα ακονίσετε ταυτόχρονα και τις λεπίδες του.

Πηγή: econews.gr