Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΤΡΑΓΑΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ



ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΒΟΥΤΥΡΟ
 Βούτυρο αγελαδινό και Πρόβειο
ΠΕΡΙΟΧΗ
Ήπειρος
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:
Μπακλαβάς Γιαννιώτικος
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ:
30-40 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ:
Εύκολο
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30
ΜΕΡΙΔΕΣ:
25-30 τεμάχια

ΥΛΙΚΑ:
  • 9 φύλλα κρούστας για μπακλαβά
  • 150 γρ αμύγδαλα ανάλατα φιλέ
  • 150 γρ. καρύδια ψίχα χονδροτριμμένα
  • 6 αυγά
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 3 -6 κουτ. σούπας φρυγανιά
  • 500  γρ. “ βούτυρο (αγελαδινό και πρόβειο )” λιωμένο

Για το σιρόπι:
  • 650 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • Χυμό από 1 λεμόνι η πορτοκάλι
  • ½ κουτ. γλυκού κοφτό γαρύφαλλο τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κοφτό κανέλλα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 – 180ο
  • Στο μπλέντερ χτυπάμε τη φρυγανιά μαζί με τα καρύδια και τα αμύγδαλα
  • Χτυπάμε στο μίξερ, τους κρόκους με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν και το ρίχνουμε  μέσα στο μίγμα της καρυδόψιχας, αμυγδάλου και φρυγανιάς
  • Χτυπάμε στο μίξερ μας τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο προηγούμενο μίγμα και συμπληρώνουμε με μια κουταλιά λιωμένο βούτυρο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο ακόμα
  • Αλείφουμε ένα ταψί με μια κουταλιά βουτύρου.
  • Στον πάγκο της κουζίνας μας τοποθετούμε ένα φύλλο και το αλείφουμε καλά με το βούτυρο και τοποθετούμε επάνω σε αυτό άλλο ένα φύλλο. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για ακόμα ένα φύλλο (σύνολο 3)
  • Χωρίζουμε τη γέμιση σε 3 ίσες ποσότητες και βάζουμε τη μία δόση στα τρία πρώτα φύλλα, γυρίζοντας λίγο τις άκρες τους και φτιάχνουμε ένα ρολό και στην συνέχεια το τοποθετούμε στο ταψί
  • Την ίδια διαδικασία θα την επαναλάβουμε φτιάχνοντας ακόμα 2 ρολά
  • Αλείφουμε τα 3 ρολά  με λιωμένο βούτυρο 
  • Ψήνουμε στους 170οC   – 180ο C  έως ότου ροδίσουν και φουσκώσουν τα ρολά .
  • Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι, ρίχνοντας σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό . Βράζουμε για 20’  έως να δεσει το σιρόπι
  • Βγάζουμε τα ρολά  από το ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και στην συνέχεια τα κόβουμε σε φέτες με πάχος 2 εκατοστά με οδοντοτό μαχαίρι.
  • Τοποθετούμε σε ταψί και σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι και αφήνουμε μέχρι να αποροφηθεί.