Το έντονο άγχος προκαλεί προσωρινή καρδιακή ανεπάρκεια σε κάποια άτομα, γι’ αυτό και οι επιστήμονες πιστεύουν πως πρέπει να προστατευόμαστε από τα πολύ υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης.
Αυτό αναφέρει μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Circulation». Η έρευνα παρέχει την πρώτη φυσιολογική εξήγηση για μια μορφή μυοκαρδιοπάθειας (Takotsubo προσωρινή μυοκαρδιοπάθεια) που ονομάζεται «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς» -διότι επηρεάζει τους ανθρώπους που υποφέρουν από σοβαρό συναισθηματικό στρες έπειτα από πένθος- και προτείνει κατευθύνσεις για θεραπεία.
Περίπου 1%-2% των ανθρώπων που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή έχουν τελικά αυτό το σύνδρομο, το οποίο αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο.
Μια μελέτη από το Imperial College του Λονδίνου δείχνει ότι το σώμα αλλάζει ως απάντηση στην αδρεναλίνη, με έντονη επίδραση στην καρδιά. Αν και αυτό οδηγεί σε οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, οι περισσότεροι ασθενείς όμως ανακάμπτουν πλήρως μέσα σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες.
Οι ερευνητές προτείνουν την προστασία της καρδιάς από την υπερδιέγερση που προκαλούν οι ιδιαίτερα υψηλές δόσεις αδρεναλίνης που το σώμα απελευθερώνει κατά τη διάρκεια του στρες.
Ασθενείς με Takotsubo μυοκαρδιοπάθεια είναι τις περισσότερες φορές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, που εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με καρδιακή προσβολή, αλλά οι εξετάσεις δεν δείχνουν απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών.
Η μελέτη εξέτασε επίσης τα φάρμακα που μπορούν να είναι χρήσιμα για τη θεραπεία της Takotsubo μυοκαρδιοπάθειας. Μερικοί β-αναστολείς, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, την ανεπάρκεια και τη στηθάγχη, με βάση νέα στοιχεία, έχουν προστατευτικές επιδράσεις.
ΠΗΓΗ: Medical News Today
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου