Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ - ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ


ΧΡΗΣΙΜΕΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πολτοποιήστε φρούτα εποχής που αγαπάτε σε αναλογία 1/10 με ζάχαρη. (π.χ. 1 κιλό βερύκοκα, ροδάκινα κ.λπ. με 100 γρ. ζάχαρη) Διατηρήστε τον πολτό στην κατάψυξη και χρησιμοποιήστε τον κατά βούληση όποτε θέλετε είτε για την παρασκευή μαρμελάδας είτε για υπέροχα sorbet μέσα στον χειμώνα!

σημείωση: όσο πιο γλυκά είναι τα φρούτα (π.χ. πολύ ώριμες φράουλες) προσθέστε λιγότερη ζάχαρη.
Όταν καταπιάνεστε με την μαγειρική, το μόνο που θέλετε να επιδείξετε είναι τη μαγειρική μαεστρία σας. Σασ προτείνω μερικά εύκολα, έξυπνα και προπαντός χρήσιμα τεχνάσματα, για την επιβίωσή σας στην κουζίνα! Για να μην θυμίζει ο χώρος "βομβαρδισμένο τοπίο" μετά από κάθε χρήση και κυρίως για να βγείτε αλώβητοι νικητές από τη δοκιμασία της μαγειρικής!

Νερό στην τοματοσαλάτα; Ποτέ!

Αν ο χρόνος πιέζει, ετοιμάστε την τοματοσαλάτα από πριν και βάλτε την στο ψυγείο. Μην αλατίζετε τις τομάτες από πριν, παρά μόνο όταν είστε έτοιμοι να σερβίρετε. Όταν αλατίζουμε τις τομάτες το αλάτι σιγά-σιγά τραβάει το νερό τους, με αποτέλεσμα να μαραζώνουν και να νερώνει η τοματοσαλάτα.

Μυρωδιά κουνουπιδιού; Όχι στο σπίτι σας!

Για να μην μυρίζει άσχημα το σπίτι όταν μαγειρεύετε κουνουπίδι, βάλτε σε ένα κομμάτι βαμβάκι λίγο ξύδι και βάλτε πάνω στο καπάκι της κατσαρόλας που το μαγειρεύετε. Εναλλακτικά, κόψτε ένα κομμάτι φλούδας από λεμόνι και βράστε την μαζί με το κουνουπίδι. Θα εξαφανίσει κάθε μυρωδιά!

Περίσσεψε ντομάτα από την κονσέρβα;

Αν ανοίξατε κονσέρβα ντομάτας και δεν την χρησιμοποιήσατε όλη, μπορείτε να την αποθηκεύσετε σε παγοκύστες δημιουργώντας εύχρηστα παγάκια τοματοχυμού έτοιμα προς χρήση.

Μπάρμπεκιου

Το κρέας, τα ψάρια, τα λαχανικά, τα πουλερικά που σκοπεύετε να ψήσετε πρέπει να τα βγάλετε τουλάχιστον 1 ώρα πριν από το ψυγείο. Η σχάρα θα πρέπει να καθαριστεί και να λαδωθεί. Κάψτε την καλά και ακουμπήστε τα υλικά σας επάνω.

Σαπούνι με… άρωμα κρεμμυδιού!

Αν κόψετε κρεμμύδια ή σκόρδα και μυρίζουν τα χέρια σας, πάρτε μια πρέζα ελληνικό καφέ και τρίψτε καλά τα χέρια σας. Επίσης, μπορείτε να τρίψετε τα χέρια σας με μια λεμονόκουπα! Θα εξαφανίσει κάθε ανεπιθύμητη μυρωδιά.

Μοσχομυρίζει καφές!

Αν θέλετε να αλλάξετε λίγο την ατμόσφαιρα στο σπίτι σας, βάλτε λίγο ελληνικό καφέ σκόνη σε ζεστό μάτι της κουζίνας. Όλες οι δυσάρεστες μυρωδιές θα απομακρυνθούν και μια υπέροχη ευωδιά ελληνικού καφέ θα πλημμυρίσει το χώρο.

Μαλακές πατάτες φούρνου

Για να μην ξεραίνονται οι πατάτες στο φούρνο, προσθέστε μισό ποτήρι νερό ή και περισσότερο (ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού). Θα γίνουν μαλακές και βελούδινες σαν να έχουν πάρει βράση στο … ζουμί τους!

Τρυφερές πατάτες φούρνου:

Για να μην ξεραθούν οι πατάτες κατά το ψήσιμο, τις αλείφουμε πριν με λάδι.

Για να μην… εκρήγνυται το λάδι στο τηγάνι:

Φροντίστε τα υλικά που θα τηγανίσετε να είναι όσο πιο στεγνά γίνεται. Αξίζει να περιμένετε λίγο να στεγνώσουν οι πατάτες από το πλύσιμο, να στραγγίξουν τα καλαμαράκια κ.λπ. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ειδική πυκνή σίτα για το τηγάνι. Αν δεν την έχετε διαθέσιμη, λίγο αλάτι (μια κουταλιά περίπου) στην μέση του τηγανιού την ώρα που ζεσταίνεται το λάδι κάνει αρκετά καλή δουλειά.

Τέρμα οι "εύθραυστες" φρυγανιές

Κατά τη διάρκεια του αλείμματος καλό είναι να τοποθετείτε τις φρυγανιές πάνω σε μια φέτα του τοστ ή τη μία πάνω στην άλλη, για να μην θρυμματίζονται κάτω από την πίεση του μαχαιριού

Βελούδινος πουρές

Άσπρος και βελούδινος θα γίνει ο πουρές αν χρησιμοποιήσετε στην παρασκευή του ζεστό αντί για κρύο γάλα.

Η επιτυχία μιας σφιχτής μαρέγκας:

Αν θέλετε να γίνει πολύ σφιχτή η μαρέγκα δοκιμάστε την ώρα που χτυπάτε τα ασπράδια να ρίξετε δύο-τρεις σταγόνες λεμόνι ή ξύδι.

Για να φύγει η τηγανίλα από το σπίτι:

Τα τηγανιτά εκδικούνται με τον χειρότερο τρόπο: ΤΗΓΑΝΙΛΑ παντού! Ανοίξτε τα παράθυρα και κάψτε μέσα σε ένα σταχτοδοχείο φλούδες πατάτας και λεμονιού. Τα πιο φυσικά και αποτελεσματικά αποσμητικά χώρου!

Άοσμο καθάρισμα σκόρδου

Για να καθαρίσετε εύκολα και άοσμα σκελίδες σκόρδου, ζεματίστε τες για λίγα λεπτά. Θα ξεφλουδιστούν σχεδόν μόνες τους. Καθαρίστε πολλές σκελίδες και καταψύξτε τες στην κατάψυξη, για να μην χρειαστεί να το ξανακάνετε σύντομα! Διατηρούνται άψογα.

Πόσο φρέσκιες είναι οι σαρδέλες;

Η ζωντάνια των ψαριών φαίνεται από τα βράγχια, τα χρώματα και τα μάτια. Αν δείτε όμως μια κιτρινωπή ρίγα στα πλάγια της σαρδέλας, μην απορήσετε… Δεν είναι νέο είδος ψαριού που σας διαφεύγει… έχει μείνει στο ψαράδικο λίγο παραπάνω καιρό!
 

Σπιτική μαγιονέζα! κι αν κόψει;

Είναι πολύ εύκολο να κόψει η μαγιονέζα… Αλλά ευτυχώς υπάρχει πάντα λύση:
1η Λύση: Σε ένα γυάλινο μπόλ βάλτε 2-3 σταγόνες νερό και προσθέστε εκεί την κομμένη μαγιονέζα λίγη-λίγη ανακατεύοντας συνεχώς.
2η Λύση: Σε ένα γυάλινο μπόλ ρίξτε ένα αυγό και χτυπήστε το. Σιγά-σιγά, προσθέστε κουταλιά-κουταλιά το κομμένο μίγμα, ανακατεύοντας συνεχώς και παρακολουθώντας την να σφίγγει!

Μια Pesto πιο … ελαφριά και πιο γευστική!

Απλά αντικαταστήστε το μισό βασιλικό με μαϊντανό και το μισό κουκουνάρι με αμύγδαλο. Αποτέλεσμα: λιγότερες θερμίδες και πιο πικάντικη, φίνα γεύση!

Εκμεταλλευτείτε μέχρι τελευταίας… σταγόνας την αγαπημένη σας μουστάρδα!

Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο μέσα στο μπουκάλι της μουστάρδας που… τελειώνει, ξίδι, αλάτι και πιπέρι και δημιουργήστε μια καταπληκτική βινεγκρέτ.

Λαχανικά στον ατμό

Τοποθετήστε τα λαχανικά στο ειδικό καλαθάκι. Βάλτε τόσο νερό ώστε η επιφάνειά του (όταν κοχλάζει) να είναι μόλις 3 εκατοστά περίπου κάτω από τον πάτο του καλαθιού. Το καπάκι της κατσαρόλας πρέπει να είναι κλειστό. Παρακολουθείτε μόνο σε τακτά χρονικά διαστήματα το νερό, μην και εξατμιστεί!

Ξύσμα σοκολάτας

Δημιουργήστε εύκολα ξύσμα (ρολά) σοκολάτας για γαρνιτούρα, χρησιμοποιώντας το ειδικό "ξυστρί" ξεφλουδίσματος λαχανικών

Για να μην κολλά ο κιμάς στα χέρια σας

Πριν ξεκινήσετε το ζύμωμα του κιμά, βρέξτε τα με κρύο νερό. Ο κιμάς θα "γλιστρά" εντυπωσιακά ανάμεσα από τα δάχτυλά σας

Μαγειρευτά λαχανικά νόστιμα και τραγανά

Λαχανικά κατσαρόλας νόστιμα, τραγανά, χωρίς πολύ «ζουμί» και κυρίως λαχανικά που δεν έχουν λιώσει στο μαγείρεμα. Το μυστικό: Όχι πολύ έντονο βράσιμο σε πολύ νερό. Εκμεταλλευτείτε τους χυμούς τους και λίγη φρέσκια – κατά προτίμηση- τομάτα. Αφού σιγοβράσουν, δοκιμάστε τα. Αν «κρατάνε», προσθέστε λίγο νερό, χωρίς να τα ανακατέψετε με κουτάλες και τα σπάσετε. Υπομονετικό μαγείρεμα, γιατί… το καλό πράγμα αργεί να γίνει!

Με το νερό στο οποίο βράσαμε μύδια

Το νερό από τα βρασμένα μύδια αποτελεί τέλειο συστατικό για να βράσετε και το ρύζι ή τα μακαρόνια που θα τα συνοδέψουν. Επίσης, με αυτή τη βάση θα δημιουργήσετε την καταλληλότερη σάλτσα. Αρκεί… να το φιλτράρετε τουλάχιστον 2 φορές από γάζα, τουλπάνι ή βαμβάκι για να μην περάσει η άμμος.
 

Νόστιμες πατάτες φούρνου:

Δημιουργήστε ένα ευφάνταστο μίγμα με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, χυμό λεμονιού και μουστάρδα. Περιχύστε τις πατάτες, αφού προηγουμένως τις έχετε ρίξει ελαιόλαδο.
Εναλλακτικά: Πανάρετέ τις με αλεύρι και φρυγανιά, όπου θα έχετε προσθέσει τα αγαπημένα μυρωδικά (θυμάρι, βασιλικό, κύμινο κλπ) και φυσικά αλάτι. Ανακατέψτε τις με λάδι ή βούτυρο στο ταψί. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανακατέψτε άλλη μία φορά. Το αποτέλεσμα… μετράει!

Ξεφλουδίζοντας εύκολα τις ντομάτες:

Βουτήξτε τις τομάτες σε ζεστό νερό για 3-4 λεπτά. Ξεφλουδίζονται πολύ πιο εύκολα.

Όχι πια δάκρυα:

Για να αποφύγετε το δακρύβρεχτο καθάρισμα των κρεμμυδιών, μόλις βγάλετε το πρώτο φλούδι, ραντίστε το με ξύδι. Επίσης, μπορείτε να συνεχίσετε το καθάρισμα των κρεμμυδιών κάτω από τρεχούμενο νερό ή κάτω από ανοιχτό απορροφητήρα. Είναι εξίσου αποτελεσματικό.

Τραγανά μπισκότα

Για να διατηρηθούν πολύ καιρό τα μπισκότα σας τραγανά, διατηρήστε τα σε βάζο με δύο κομματάκια ζάχαρη.

Άνηθος και μαϊντανός, πάντα διαθέσιμοι:

Πλύνετε καλά τον άνηθο ή τον μαϊντανό, ψιλοκόψτε τον και στεγνώστε τον. Μετά κλείστε τον σε αεροστεγές τάπερ στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Ξεροψημένο κοτόπουλο

Ρίξτε νερό κι αλάτι, 20 λεπτά πριν βγάλετε το ψητό κοτόπουλο από το φούρνο, για να παραμείνει η πέτσα του κοτόπουλου τραγανή.

"Βιολογικός καθαρισμός" κουνουπιδιού:

Τοποθετήστε το κουνουπίδι για 15 λεπτά σε κρύο αλατισμένο νερό για να φύγουν έντομα, κάμπιες και σαλιγκάρια.

Το κέικ θέλει τη μαστοριά του!

Πολλές φορές το κέικ δεν φουσκώνει όπως θα έπρεπε λόγω κακού ψησίματος. Μερικές συμβουλές:
1.Ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος.
2. Η πόρτα του δεν πρέπει να ανοίγει πριν την 1 ώρα κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αν μπει αέρας το πιο πιθανό είναι να ξεφουσκώσει το κέικ

Διάφανα παγάκια

Για πεντακάθαρα, εντυπωσιακά, διάφανα παγάκια, χρησιμοποιείστε βραστό νερό!

Πόσο φρέσκα είναι τα μύδια;

Υπέροχο έδεσμα αλλά και πολύ επικίνδυνη τροφή αν αποδειχτούν ότι δεν είναι φρέσκα. Μεγάλη προσοχή λοιπόν. Τα φρέσκα μύδια ή είναι κλειστά ή κλείνουν μόλις ενοχληθούν. Όσα δεν κλείνουν και όσα είναι σπασμένα πρέπει να τα πετάξετε. Πετάξτε επίσης όσα δεν ανοίξουν κατά το βράσιμο ή το άχνισμα. Δεν θα πρέπει να "απαιτήσετε" τέτοια συμπεριφορά από τα κατεψυγμένα μύδια.

Το σημείο βρασμού των ζυμαρικών:

Βράστε τα ζυμαρικά σε μεγάλη κατσαρόλα με πολύ νερό κι αλάτι. Ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα κι όχι με μεταλλικό πιρούνι ή κουτάλα γιατί ρίχνει τη θερμοκρασία του βρασμού.
Για να γίνουν τα ζυμαρικά Αλ Ντέντε (ημίσκληρα, υποβρασμένα) χρειάζονται 8 λεπτά.
Για να μην κολλάνε μεταξύ τους προσθέστε στο νερό μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
Αν μετά το βράσιμο σκοπεύετε να τα βάλετε στο φούρνο, βράστε τα λιγότερο.
Δοκιμάστε να προσθέστε στο νερό την ώρα που βράζουν τα μακαρόνια ένα κρεμμύδι, δύο-τρεις σκελίδες σκόρδο και μερικά γαρίφαλα. Επίσης, υπέροχο μυρωδικό αποτελούν και δυο-τρεις πρέζες ρίγανη κατά τη διάρκεια του βρασμού.

Το σωστό βράσιμο των λαχανικών:

Βράστε τα λαχανικά σε μεγάλη κατσαρόλα με πολύ νερό με αλάτι, ώστε να μη χάσουν το έντονο χρώμα τους. Εξαίρεση αποτελούν: πατάτες, καρότα, ρίζα σέλινο, παντζάρια, κουνουπίδι, μπρόκολα, κολοκυθάκια, σπανάκι, κρεμμύδια πρέπει να μπουν στην κατσαρόλα όσο το νερό είναι κρύο. Ο χρόνος βρασμού για μερικά λαχανικά (σε λεπτά) είναι:
  • σπανάκι 10'-15'
  • χόρτα 20'-30'
  • σπαράγγια 20'-30'
  • αγκινάρες 20'-30'
  • φασολάκια 20'-30'
  • κρεμμύδια 20'-30'
  • πράσα 20'-30'
  • κολοκυθάκια 20'-30'
  • πατάτες 40'-50'

Ξεχάσατε το μαρούλι εκτός ψυγείου;

Αν το μαρούλι σας μαράθηκε… περιμένοντας, δώστε του τη χαμένη του ζωντάνια, βάζοντάς το σε κρύο νερό, για 20 λεπτά, παρέα με δύο μικρές καθαρισμένες πατάτες.

Αυγό… άραγε είναι βρασμένο ή ωμό;

Δύσκολη απάντηση. Η γιαγιά σας θα το κοιτούσε στο φως και θα καταλάβαινε, αλλά εσείς δεν γνωρίζετε πως τα ξεχώριζε… Κι όμως υπάρχει τρόπος και μάλιστα απλούστατος. Τοποθετήστε πλαγιαστά το αυγό στον πάγκο της κουζίνας σας και στριφογυρίστε το. Αν το αυγό είναι σφιχτό, τότε θα στριφογυρίσει καμιά δεκαριά φορές. Αν είναι ωμό τότε τα υγρά του θα το εμποδίσουν να ολοκληρώσει ακόμα και μια περιστροφή.

Ακριβοδίκαιη μοιρασιά!

Πως θα κόψετε σε ισόποσες μερίδες μια τάρτα, μια τούρτα, μια βασιλόπιτα; Αν οι μερίδες είναι 2, 4 ή 8 τότε τα πράγματα είναι απλά. Τι γίνεται όμως αν πρέπει να μοιράσετε τα κομμάτια στα τρία; Ορίστε η λύση 'ρολόι'. Κόβουμε από το κέντρο προς τα έξω σα να είναι ο δείκτης στο δώδεκα. Το επόμενο κόψιμο θα γίνει στο δώδεκα και είκοσι, ενώ το τρίτο στο δώδεκα παρά είκοσι. Με το ίδιο σκεπτικό κόβουμε και τις έξι μερίδες.

Επισπεύστε την ωρίμανση!

Έχετε προσκεκλημένους και αποφασίσατε να βάλετε αβοκάντο στη σαλάτα που θα σερβίρετε. Όμως τα αβοκάντο του μανάβη σας είναι όλα άγουρα και μέχρι να ωριμάσουν, η μέρα του δείπνου θα είναι πια παρελθόν.
Για να ωριμάσουν πιο γρήγορα, αρκεί να τα τυλίξετε σε χαρτί εφημερίδας και φυσικά να τα έχετε εκτός ψυγείου.

Σκόρδο το εύγευστο

Αν έχετε μικρά προβλήματα δυσπεψίας, αλλά σας αρέσει η μυρωδιά του σκόρδου, αλείψτε την κατσαρόλα με τριμμένο σκόρδο χωρίς μετά να το χρησιμοποιήσετε στο ψήσιμο.

Χρώμα και στα παγάκια

Για εντυπωσιακά χρωματιστά παγάκια! Βάλτε στη θήκη με τα παγάκια λίγες σταγόνες μέντας, γρεναδίνης ή λεμονιού. Για ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα μπορείτε να βάλετε σε κάθε θήκη ένα φύλλο μέντας, ένα φρούτο του δάσους ή ένα φραμπουάζ.

Αλάτι στο φαγητό

Μαγειρέψατε την αγαπημένη σας συνταγή και παράπεσε το αλάτι. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί πολύ απλά. Επιστρατέψτε ένα αχρησιμοποίητο σφουγγάρι, βάλτε το μέσα στην κατσαρόλα ή στο ταψί και θα απορροφήσει το αλάτι. Επαναλάβετε δυο – τρεις φορές, τοποθετώντας το σφουγγάρι σε διαφορετικό σημείο κάθε φορά και αφού το έχετε ξεπλύνει. Αν σκοπεύετε να ξαναζεστάνετε το φαγητό, τοποθετήστε μέσα στην κατσαρόλα ή το ταψί, πατάτες που απορροφούν το αλάτι. Αφαιρέστε τις πριν το σερβίρισμα.

Εναλλακτικές μαρινάδας

Υγρές μαρινάδες ή χαρμάνια αρωματικών, βοτάνων και μπαχαρικών; Επιλέξτε 2-3 από τα ακόλουθα μυρωδικά, (για κρέας / ψάρι) ανάλογα το γούστο σας: Θρούμπι, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, πιπέρι μαύρο, πιπέρι κόκκινο, κύμινο, κόλιανδρο, σκόρδο και ανακατέψτε τα με ελαιόλαδο και μπόλικο αλάτι. Το κρέας χρειάζεται οπωσδήποτε αλάτι σε αντίθεση με τα λαχανικά.

Αρωματικά προς… απόσυρση

Αν σκοπεύετε να προσθέσετε πολλά φρέσκα μυρωδικά στην κατσαρόλα σας, για να τα αφαιρέσετε εύκολα απλά βάλτε μέσα σε μια γάζα ή σε μια μουσελίνα.

Νέος αέρας στο κάρβουνο

Δώστε άλλο αέρα στο ψήσιμο! Μαζέψτε κλαδιά από δάφνη, ρίγανη ή δενδρολίβανο, βρέξτε τα και τυλίξτε τα σε αλουμινόχαρτο. Ανοίξτε τρύπες με πιρούνι στο αλουμινόφυλλο και ρίξτε το στη θράκα που καιει κάτω από το ψητό. Η ευωδιά θα τυλίξει και δώσει το δικό της στίγμα στο φαγητό σας!

Οστρακοειδή που μυρίζουν θάλασσα!

Αν έχετε την τύχη να μένετε κοντά στη θάλασσα, ο καλύτερος τρόπος για να βράσετε τα οστρακοειδή σας, είναι να χρησιμοποιήσετε θαλασσινό νερό.

Βγήκε ξινή η σάλτσα ντομάτας;

Αν η σάλτσα ντομάτας βγήκε ξινή υπάρχει λύση: λίγη ζάχαρη (στη μύτη του κουταλιού) και καλό ανακάτεμα την ώρα που βράζει.

Για διαφορετικά κοκκινιστά:

Δοκιμάστε στα κάθε είδους κοκκινιστά αλλά και στη φασολάδα να προσθέσετε κατά το μαγείρεμα λίγη ξεραμένη πορτοκαλόφλουδα.

Για να μη "σκάνε" τα λουκάνικα στο τηγάνι:

Για να μη σκάνε τα λουκάνικα στο τηγάνι τα βράζετε πρώτα για 10 περίπου λεπτά, τα στραγγίζετε και τα τηγανίζετε αυξάνοντας σταδιακά τη φωτιά.
Εναλλακτικά, τα τρυπάτε με πιρούνι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο για να βρίσκουν διέξοδο τα υγρά τους.

Για να μη σπάζουν τα αυγά κατά το βράσιμο:

Τα αυγά σπάζουν με το βράσιμο όταν έχουν μόλις βγει από το ψυγείο. Γι' αυτό πρέπει να μένουν περίπου 20 λεπτά εκτός για να πάρουν τη θερμοκρασία δωματίου. Αν υπάρχει πίεση χρόνου τυλίξτε τα σε αλουμινόχαρτο και ρίξτε στο νερό λίγο ξύδι.

Οσμές και ποτήρια…

Αυγό, κρεμμύδι, σκόρδο, ψάρι, βαριά φαγητά, αφήνουν έντονη την παρουσία τους στα ποτήρια. Για να εξαφανιστούν οι οσμές πρέπει τα ποτήρια να πλυθούν καλά με άφθονο νερό και απορρυπαντικό με αιθέρια έλαια.

Για να ψήσετε μεγάλα κομμάτια κρέας

Χρειάζεστε οπωσδήποτε ψησταριά με καπάκι, που θα το έχετε κλειστό για να σιγοψηθεί το κρέας μέχρι μέσα.
Αν πάλι δεν διαθέτετε σκεπαστή ψησταριά, τραβήξτε τη δύναμη της φωτιάς στην άκρη και απομακρύνετε το κρέας, για να μην ψηθεί υπερβολικά από έξω και ελάχιστα από μέσα. Βάλτε από κάτω του ένα ταψάκι που θα μαζεύει τους χυμούς του, με τους οποίους θα φρεσκάρετε συχνά το κρέας σας.

Καρυκεύματα - αρωματικά

Το κύμινο, το μοσχοκάρυδο όπως άλλωστε και το πιπέρι πρέπει να είναι φρεσκοτριμμένα. Το κόλιανδρο και το μαχλέπι πρέπει να είναι χοντροκοπανισμένα. Τα καρυκεύματα και τα αρωματικά αν δεν αποτελούν πομάδα-μαρινάδα, μπαίνουν πάντα τελευταία στο μαγείρεμα, για να δώσουν όλο τον καλό εαυτό τους στη γεύση! Μεγάλη προσοχή στα «γλυκά» καρυκεύματα, μπαχάρι, κανέλα, γαρύφαλλο, γιατί μπορεί να μεταμορφώσουν το φαγητό – τόσο που να μην το αναγνωρίζετε! Είναι καλύτερο να τα βάλετε στις σάλτσες και να μην ρισκάρετε το κυρίως φαγητό.

1 σχόλιο:

"Μοναχικός Λύκος" - O Βοτονοσιότης είπε...

Μπράβο Νικόλα!... Μας χρειάζονταν και ένα τέτοιο μπλόγκ για να μάθουμε όλοι να μαγειρεύουμε...