Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΠΑΤΑΤΕΣ...ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΕΣ

Μεταλλαγμένες πατάτες επικίνδυνες για την υγεία!


Η χρήση της μεταλλαγμένης πατάτας δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αύξηση της αντίστασης του οργανισμού σε αντιβιοτικά ευρείας χρήσεως, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας, Τζον Ντάλι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη. Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος δεν απέκλεισε τη μεταφορά στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα του γονίδιου nptll που περιέχεται στην πατάτα Amflora και η οποία, σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, αυξάνει την αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα εγκρίθηκε η καλλιέργεια (και η χρήση της στην παραγωγή ζωοτροφών) της πατάτας Amflora, ο σπόρος της οποίας παρασκευάζεται από την γερμανική εταιρεία BASF. Ο Επίτροπος παραδέχθηκε ότι, σύμφωνα με την τρίτη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), από τη διάθεση στην αγορά της πατάτας Amflora δεν αποκλείεται να προκληθούν δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου, των ζώων αλλά και στο περιβάλλον και την βιοποικιλότητα. Ο Επίτροπος δεν απέρριψε, μάλιστα, τις κατηγορίες για επιστημονικές ανακολουθίες μεταξύ γνωμοδοτήσεων της EFSA σχετικά με τις επιπτώσεις από τη διάθεση της μεταλλαγμένης πατάτας.

Ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής: «Η Επιτροπή με τη στάση της δημιουργεί υπόνοιες ότι δεν αποφασίζει με γνώμονα τη δημόσια υγεία και τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία. Δίνει την εικόνα ότι, από τη στιγμή που και ευρωπαϊκές εταιρείες άρχισαν να παράγουν μεταλλαγμένα προϊόντα, προσπαθεί πάση θυσία να εγκρίνει την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη. Μάλιστα, απαντώντας ότι η απόφασή της στηρίζεται στις στατιστικά πιο πιθανές επιπτώσεις και όχι στις επιστημονικά βεβαιωμένες, δείχνει ότι πειραματίζεται με τη δημόσια υγεία για να προστατεύσει τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών διάθεσης ΓΤΟ».
πηγη zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: