Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

BIO-WINE ?

Βιολογικό κρασί ;

Αγοράζω πλέον βιολογικά τρόφιμα. Θα με συμβουλεύατε να προτιμώ και το βιολογικό κρασί; Είναι καλύτερο για την υγεία μου;

Ο σωστός όρος δεν είναι «βιολογικό κρασί», αλλά «κρασί από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας»: Τα «βιολογικά κρασιά» παράγονται από αμπέλια που έχουν καλλιεργηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα του κανονισμού περί βιολογικής παραγωγής γεωργικών προϊόντων (ΕΟΚ) 2092/91, αλλά ο κανονισμός δεν επεκτείνεται στη συνολική διαδικασία οινοποίησης.

Όπως και να 'ναι, θα σας συνιστούσα να προτιμάτε κρασί βιολογικής καλλιέργειας, γιατί τα σταφύλια επηρεάζονται αρκετά από φυτοφάρμακα. Από την άλλη, ακόμη και το κρασί βιολογικής καλλιέργειας περιέχει θειώδη άλατα, έστω και σε μικρότερες ποσότητες. Αυτά υπάρχουν σε κάθε κρασί, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας της ζύμωσης, αλλά προστίθενται και επιπλέον ποσότητες τους στην παραγωγή του κρασιού, για να εμποδίσουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Τα θειώδη άλατα είναι ο κύριος «ένοχος» για τις αλλεργικές αντιδράσεις που παρουσιάζουν ορισμένοι άνθρωποι απέναντι στο κρασί (π.χ. δερματικά εξανθήματα), αλλά και διαταραχές όπως οι πονοκέφαλοι. Αν είστε, λοιπόν, αλλεργικοί, συμβουλευτείτε το γιατρό σας κατά πόσον μπορείτε να καταναλώσετε κρασί, ακόμη κι αν προέρχεται από βιολογικά σταφύλια. Σε περίπτωση πάλι που το κρασί απλώς σάς προκαλεί πονοκέφαλο, προτιμήστε το συμβατικό κόκκινο κρασί ή κρασί βιολογικής καλλιέργειας, που περιέχουν συνήθως λιγότερα θειώδη άλατα.

Στην Ελλάδα τα κρασιά βιολογικής καλλιέργειας φέρουν το διακριτικό κάποιου Οργανισμού Ελέγχου Πιστοποίησης Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας, όπως του ΔΗΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: