Παρά τη διαφωνία της Ελλάδας και επτά ακόμα χωρών-μελών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Πέμπτη την εισαγωγή μιας γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας σόγιας της αμερικανικής εταιρείας *Monsanto για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές. Η απόφαση, διευκρινίζει η Επιτροπή, βασίστηκε στη θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, η οποία έκρινε ότι η ποικιλία σόγιας MON89788 δεν ενέχει «κανένα κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων ή των ζώων, ούτε για το περιβάλλον», , στην ανακοίνωσή της. Η «μεταλλαγμένη» σόγια, γνωστή και ως Roundup Ready 2, είναι ανθεκτική στο ζιζανιοκτόνο Roundup που παράγει η ίδια εταιρεία. Οι γεωργοί μπορούν έτσι να ψεκάζουν τις καλλιέργειές τους με το ζιζανιοκτόνο χωρίς να βλάπτουν την ίδια την καλλιέργεια. Η απόφαση, που θα ισχύσει για μια δεκαετία, αφορά την εισαγωγή της σόγιας και όχι την καλλιέργειά της στην ΕΕ. Τα προϊόντα που περιέχουν τον οργανισμό αυτό πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση. Ασυμφωνία
Η Επιτροπή ανέλαβε να αποφασίσει μόνη της για το θέμα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες, καθώς τα κράτη-μέλη δεν κατάφεραν να επιτύχουν μια πλειοψηφία υπέρ ή κατά της έγκρισης.
Όπως ανέφερε το Reuters, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας όπου εξετάστηκε το θέμα το Σεπτέμβριο, 13 χώρες-μέλη τάχθηκαν υπέρ της έγκρισης: Βέλγιο, Βρετανία, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Τσεχία, Ολλανδία. Κατά της έγκρισης ψήφισαν οκτώ χώρες-μέλη: Ελλάδα, Αυστρία, Κύπρος, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Πολωνία. Οι υπόλοιποι απείχαν από την ψηφοφορία. Τα περισσότερα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα που επιτρέπονται στην ΕΕ -κυρίως καλαμπόκι- έχουν λάβει έγκριση εισαγωγής από απευθείας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω μη συμφωνίας των χωρών-μελών, γεγονός που έχει εξοργίσει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Για το θέμα της σόγιας εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι βιομηχανίες ζωοτροφών, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή σόγιας δεν επαρκεί. Στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο παραγωγό σόγιας παγκοσμίως, το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς προέρχεται από γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες.
Πηγή www.in.gr
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό * Έχω αναφέρει για την εταιρία Monsanto σε προηγούμενο άρθρο μου Βλέπε αναρτήσεις Οκτωβρίου Θέμα Βιολογικό Γάλα.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου