Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007

De Pauli - Ο Σέφ και δάσκαλος μου- Ωμός αλλά δίκαιος

Νικόλα θυμήσου-Ο καλύτερος σεφ του κόσμου να γίνεις όσα βραβεία και αν πάρεις θα είσαι χειρότερος απο την μάνα μου την οικοκυρά-.

Αυτή ήταν λοιπόν η πρώτη φράση που ο μεγάλος αυτός δάσκαλος και Σεφ μου μου είπε αποχαιρετόντας με μετά την απονομή των πτυχείων στην σχολή μου των Σεφ.
Στοκχόλμη 1980 και νέοι ορίζοντες.Ενα χαρτί στο χέρι σε κάνει πιό δυνατό.
Ετσι σκευτόμουν τότε, κάτι που ο χρόνος το απέρριψε. μετά απο 5-6 χρόνια στην δουλειά αυτή κατάλαβα οτι δεν ηταν το χαρτί -δίπλωμα- που πήρα ...ήταν μόνο ενα άψυχο χαρτί που στα χέρια μου πήρε ψυχή ...ζωντάνεψε
Ηταν οι σωστοί δασκάλοι μου, οι πρώτοι συνεργάτες μου καί οι γνώσεις τους που με έκαναν δυνατό. Ηταν η θέληση αυτών τών ανθρώπων που αφιέρωσαν απο τον χρόνο διδασκαλίας και εργασίας τους αυτό το λίγο έξτρα γιά να μάθω.Και ακόμα μαθαίνω.
Τρία χρόνια στην Ελλαδα που βρίσκομαι είδα πολλά.... Και γι αυτό αποφάσισα να γράψω...
Κάτι που ίσως δεν θα το έκανα στην Σουηδία τώρα...ίσως έγραφα μόνο συνταγές γιατί πιστέυω οτι τα πράγματα βρίσκονται στην θέση τους σε αυτή την χώρα και ο σωστός προσανατολισμός είναι το πρωτο πράγμα εκεί.

Πολλές φορές είπα να σκίσω ό,τι δίπλωμα η διάκριση έχω πάρει μέχρι τώρα.Ναι και το μιλάω ειλικρινά...και μη χειρότερα. Κάτι που ελπίζω να το αναλύσουμε αργότερα.
Το γιατί... Πιστεύω οτι πολλοί απο εσάς καταλαβαίνετε.
Μιλάμε για φαγητό για αυτό το πράγμα που μαγειρεύουμε και το βάζουμε στο στομάχι μας
και που απο αυτό εξαρτάται η υγεία μας, η υγεία των παιδιών μας, το πόσο θα ζήσουμε και το αν θα ζήσουμε.
Και βλέπω λοιπόν τον πρώην άσχετο με το επάγγελμα αυτό να διαχειρίζεται εστιατόρια λέει... Κρεπερί... παραδοσιακά φαγάδικα. Και είναι και ο σεφ του μαγαζιού... Ναι ο ιδιος...
Τα ξέρει όλα σε σημείο που να επιβάλει και την γνώμη του στον πραγματικό σεφ του μαγαζιού.. και ο άτυχος σεφ ο οποίος σπούδασε την τεχνη αυτή, βλέποντας την ηλιθιότητα του μαγαζάτορα δεν λέει τίποτε....Φοβάταιιιιιι.... θα χασει την δουλειά του γιατί ο ιδιος ο εστιάτορας ειναι μεγάλος σεφ λέει..Ναι η λέξη με-γάλος μοιάζει με Γάλλος οπότε παρότι
το πραγματικό του επάγγελμα είναι τουριστικός πράκτορας με δικά του πούλμαν έχει χρονια εμπειρία σαν μάγειρας στα ...ΠΟΥΛΜΑΝ, και απο την στιγμή που είναι και με-Γαλλος ε...ξέρει να μαγειρέυει από όταν γεννήθηκε. Και σερβίρει βρωμιές στον κόσμο... και εμείς τρώμε...και ο πραγματικός σεφ φοβάται να πει κάτι γιατί θα χάσει το ψωμί του που βγαίνει τοσο δύσκολα στην χώρα αυτή και στο επάγγελμα μας-όπως και σε αλλα επαγγέλματα που υπαρχουν οι ξερόλες αυτού του είδους. Τελειώνοντας λοιπόν για σήμερα το πρώτο μέρος αυτών που θέλω να γράψω, ρωτώ ...τι θα γίνουν αυτοί οι νέοι που σήμερα σπουδάζουν σε πολύ καλές σχολές που έχει η χώρα μας - και σε μία από αυτές διδάσκω - και έχω δει πόσο καλή διδασκαλία γίνεται, επιμένοντας και καταλήγοντας στους νέους αυτούς που έχουν πραγματικά μάθει τον δρόμο προς τον επαγγελματισμό, ξέροντας να χειριστούν τις γνώσεις και τους νόμους του παγκοσμίου κανόνα HACCP και που όμως αναγκάζονται να εργαστούν με τον φόβο της απόλυσης απο τους άσχετους, μη μπορώντας ποτέ να χρησιμοποιήσουν αυτά που έμαθαν ή κινδυνεύοντας να βάλλουν την εργατική υπογραφή τους. Μήπως, λοιπόν, εμείς οι έμπειροι και πιο μεγάλοι Σεφ πρέπει να στηρίξουμε τους νέους αυτούς, φροντίζοντας να εργαστούν δίπλα μας σε πάρα πολύ σωστές εστιατοριακές επιχειρήσεις που υπάρχουν στην χώρα μας και μποϋκοντάροντας τους άνω δήθεν επιχειρηματίες. Πιστεύω ότι μπορούμε να επηρεάσουμε τις αρμόδιες αρχές να επιδράσουν στις άδειες αυτών των επιχειρηματιών οι οποίοι θα πρέπει να απασχολούν επαγγελματία Σεφ και οι ίδιοι να έχουν παρακολουθήσει σχετικά σεμινάρια ώστε να καταλάβουν ότι η επιχείρηση αυτή δεν είναι τουριστικό πούλμαν και ότι στο φαγητό χρησιμοποιούμε αγνό ελαιόλαδο και όχι λάδι μηχανής αυτοκινήτου.
Γεια σας για την ώρα.......

6 σχόλια:

A Limnal Hymn είπε...

Έτσι, σωστές τοποθετήσεις, τα 'χουμε πει και στη τάξη βέβαια :p

Άντε καλή συνέχεια με το blog!

aldebaran είπε...

Welcome to Greece δάσκαλε!
Σου εύχομαι καλή αρχή και μια ακόμα καλύτερη συνέχεια :)

fateo είπε...

Πολύ σωστά και εύστοχα σχόλια Chef. Ένα από τα μεγαλύτερα ελαττώματα των Ελλήνων -την αδυναμία μας να μπορέσουμε να δεχτούμε παρατηρήσεις και σχόλια από κάποιον τρίτο που αντικειμενικά ξέρει καλύτερα, νομίζοντας ότι είμαστε υπεράνω όλων.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει και αλλού αυτό, μόνο που εδώ φαίνεται να γίνεται σε 100πλάσιο βαθμό και δεν μιλάω μόνο για τον επισιτιστικό τομέα. Άμα βγεις λίγο καιρό έξω από την χώρα πραγματικά σου ανοίγουν τα μάτια.

Καλή Συνέχεια με το Blog.

Mηλιούλης Θεόδωρος.

KOSTAS BJN είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΛΕΙΨΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ.ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ.ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΓΑΛΟΥΧΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΣ "ΑΡΠΑΧΤΗΣ" ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΤΩΡΑ,ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ-ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ-ΑΦΕΝΤΙΚΑ" ΠΡΟΣΠΑΘΟΝΤΑΣ ΑΠΛΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΣΕΖΟΝ,ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΦΥΣΙΚΑ,ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΑΒΟΥΡΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΚΟΣΤΟΣ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟ ΠΕΛΑΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ ΠΟΤΕ.ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΤΟ ΧΩΝΕΨΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΑ ΜΙΜΟΥΜΑΣΤΕ.ΕΥΤΥΧΩΣ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΗ ΧΩΡΑ,ΠΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΖΗΜΙΑ,ΤΟΥΣ ΤΡΑΒΑΕΙ ΟΛΟΥΣ ΠΙΣΩ!
CHEF ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΑΥΤΟΣ (ΚΑΙ Ο ΧΩΠΟΣ ΜΑΣ) ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ,ΕΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ(ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ).
ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

midenistis είπε...

To proto pragma p akousa otan protoepiasa doulia ston klado mas itan..(OTI DILOSEIS EISAI)????????
Ayto ta leei ola den nomizw oti xeiazetai kati allo !!!!!!!!!

MaRiLou είπε...

Γεια σας, τυχαία βρήκα το blog σας και πραγματικά είναι αυτό ακριβώς που έψαχνα.
Σε μερικούς μήνες τελειώνω το σχολείο και ενδιαφέρομαι να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μαγειρική. Θα ήθελα πληροφορίες για σχολές εντός και εκτός Ελλάδας. Αλλά κύριως πληροφορίες που αφορούν το ίδιο το επάγγελμα, όπως ωράριο, μισθός, δυνατότητα εύρεσης εργασίας και γενικότερα τα χαρακτηριστικά που θα σε καθιερώσουν ως μάγειρα.