Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΠΤΗΝΑ

Το σούπερ-κοτόπουλο έρχεται!

19 Σεπτεμβρίου 2008
*Αναστάτωση και σκεπτικισμός επικρατεί στην Αμερική για την επαπειλούμενη κυκλοφορία μεταλλαγμένου κρέατος.

Το «σούπερ-κοτόπουλο» βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο τραπέζι των Αμερικανών. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι εξετάζει την πρόταση να επιτραπεί η πώληση γενετικά τροποποιημένου κρέατος. Ο αμερικανός καταναλωτής θα έχει έτσι σύντομα στη διάθεσή του ψάρια που μεγαλώνουν με ταχύτατους ρυθμούς στα ιχθυοτροφεία, μοσχαράκι «απαλλαγμένο» από τη νόσο των τρελών αγελάδων και αυγά χωρίς χοληστερίνη...

Οι αντιδράσεις ωστόσο είναι τουλάχιστο ανάμεικτες. Ειδικά, μάλιστα, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν σκοπεύει να υποχρεώσει τις εταιρείες να αναγράφουν στις ετικέτες των προϊόντων τους ότι είναι γενετικώς μεταλλαγμένα. Μόνο στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί επεξεργασία στο τελικό προϊόν, π.χ. φιλέτο χαμηλής χοληστερίνης (!), αυτή θα αναφέρεται στη συσκευασία.

Οι οργανώσεις καταναλωτών αντιτίθενται στην εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη καθώς υποστηρίζουν ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τι τρώει. «Μιλάνε για γουρούνια που θα έχουν γονίδια ποντικών και αυτό δεν θα αναγράφεται; Πραγματικά έχουμε μείνει άφωνοι» λέει χαρακτηριστικά η Jean Halloran, στέλεχος της αμερικανικής Ένωσης Καταναλωτών.
* ΠΗΓΗ Vita Health Magazine