Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

1ο Διεθνές φόρουμ Γαστρονομιας

Έρχεται το 1ο Διεθνές Φόρουμ Γαστρονομίας 2008 PDF Εκτύπωση E-mail

ImageΤο 1ο Διεθνές Φόρουμ Γαστρονομίας 2008 διοργανώνει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Chef`s Club, που θα διεξαχθεί από τις 25 Ιανουαρίου έως και τις 28 του μήνα, στον εκθεσιακό χώρο του τέως ανατολικού αεροδρομίου, με αφορμή την “Διεθνή Έκθεση HO.RE.CA. 2008”.


Το φόρουμ γαστρονομίας εκτός των άλλων εκδηλώσεων, περιλαμβάνει και 15 διαφορετικές κατηγορίες διαγωνιζομένων επαγγελματιών, εταιριών, θεσμικών φορέων και σπουδαστών, οι οποίοι θα κριθούν για τα δημιουργήματά τους από κριτική επιτροπή που αποτελείται από Executive Chefs, καθηγητές τουριστικών επαγγελμάτων, γευσιγνώστες, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους του χώρου της γαστρονομίας.


Οι μέχρι τώρα πετυχημένες γαστρονομικές εκδηλώσεις μας, εγγυώνται την επιτυχία του 1ου International Gastronomy Forum, καθώς θα συμμετάσχουν και Διεθνούς φήμης Αρχιμάγειροι και Αρχιζαχαροπλάστες απο όλο τον κόσμο.

Ωρες Λειτουργίας του 1ου Διεθνούς Φόρουμ Γαστρονομίας 12.00μμ – 19.00μμ

Απόσπασμα από την AGRONEWS 8-1-2008

SHOW COOKING-1o FORUM GASTRONOMY FESTIVAL Μερος 2ο Φωτο













Στο επόμενο οι συνταγές

LIVE SHOW COOKING- 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ FORUM ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 2008 Μέρος 1


SWEDISH TIM
CHEF . Nicolas Sammerstrand -Executive Chef στον όμιλο ALAPIS www.alapis.eu
Greek Chefs, Achileas Pappachristou Teacher in Palmier Academy και
Manolas Pavlos Executive Chef in Palmier Academy
Την ομάδα μας σπονσάρισε η εταιρεία Βιολογικών προιόντων ΕΒΙΚ .ΑΕ. με πρωτοβουλία
του κ. Γεωργ.Κυριακίδη, σε συνεργασία με τον κ.Νικόλαο Κόρμπη, Διευθυντή ομίλου ALAPIS
στο τμημα food-service EU.
Τον εξοπλισμό προσέφερε η Palmier Academy με πρωτοβουλία της κας Μακρυκώστα, Διευθύντριας της σχολής και του κ.Παύλου Μανωλά.
Θέλω να ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά τους ανωτέρω που συνέβαλλαν στην επιτυχία αυτού του Live-Show, που για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο φεστιβάλ Γαστρονομίας μας δόθηκε η ευκαιρία να ΠΑΝΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ ΜΕ ΣΑΛΤΣΕΣ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Και θα πρέπει να τονίσω, για πρώτη φορά, όλα τα προιόντα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ, ακόμη και ο τελευταίος κόκκος πιπεριού, ευγενική προσφορά της ΕΒΙΚ Α.Ε.
Θέλω να πιστεύω ότι δείξαμε τον δρόμο και σε άλλους νεώτερους Σεφ, να δώσουν σημασία στα Βιολογικά προιόντα και, βέβαια, στην ζωή των ανθρώπων, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι γεμάτη από προιόντα μεταλλαγμένα, με υπολείμματα φυτοφαρμάκων, χαμηλής διατροφικής αξίας και επικίνδυνα. Θεωρώ επίσης, καθήκον μου, να τονίσω την δημιουργική συνεισφορά του συναδέλφου μου σεφ και καθηγητή της ως άνω Σχολής, κ. Αχιλλέα Παπαχρήστου - συνδημιουργού του Live Cooking Show.
Ευχαριστώ όλους τους μαθητές μου, συντάκτες περιοδικών, καθώς και την Λέσχη Αρχιμαγείρων Αθηνών, που στηρίζουν αυτήν την αληθινή προσπάθεια. Απλή προσπάθεια αν το σκεφτεί κανείς, αλλά με πολύ μεγάλο νόημα. Θα τα πούμε και πάλι σύντομα με σχόλια, φωτογραφίες και βίντεο από την εκδήλωση. Οι καλοί πολεμιστές γνωρίζουν να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα όπλα και την κατάλληλη στιγμή.
Για μένα ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να εκπροσωπήσω την χώρα μου, Σουηδία, μια χώρα που εδώ και δεκαετίες αγωνίζεται για το οικολογικό μας σύστημα και κρατάει την σημαία μπροστά σε ό,τι αφορά το οικοσύστημα και την κατανάλωση βιολογικών - οικολογικών προιόντων , όπως νοιώθω επίσης τιμή, που αγωνίστηκα με σύμπραξη της άλλης αγαπημένης μου μητέρας χώρας, της Ελλάδας. Είχα δέ την ευτυχία να μου απονεμηθεί το σχετικό Δίπλωμα από τον Συγγραφέα και Executive Chef της Προεδρίας της Δημοκρατίας, κ. Αθανάσιο Σκούρα.
Σε αυτό το Φορουμ έλαβαν μέρος οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης και ανάμεσα τους χώρες με γαστρονομική παράδοση, όπως η Ιταλία, και σαν έκπληξη, το Μαρόκο και η Τουρκία, σε έναν συνδυασμό της δικής τους κουλτούρας και κουζίνας με την ελληνική. Όλα αυτά μου άφησαν πολύ όμορφες αναμνήσεις.

Μπρουσκέττα -η εύκολη και νόστιμη λύση


Μπρουσκέτα με μελιτζάνες

(Ορεκτικό)

Χρόνος προετοιμασίας 20´

Χρόνος παρασκευής 15-20´

Εύκολη και εντυπωσιακή συνταγή

Υλικά για 4 μεγάλες ή 8 μικρές μπρουσκέτες


4 φέτες ψωμί χωριάτικο, πάχους 1 1\2 εκατ.

8 φέτες ώριμης ντομάτας

200 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη

100 γραμμ. φέτα τριμμένη

12 στρογγυλές φέτες μελιτζάνας, τηγανισμένες και στραγγισμένες

2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες

1\2 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1\3 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

1\3 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο ή εστραγκόν

4 – 5 σκελίδες σκόρδο τριμμένο

4 κουταλιές της σούπας λάδι

Λίγα φυλλαράκια ρόκα

Εκτέλεση

Αναμιγνύουμε στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά και τις πιπεριές και απλώνουμε ομοιόμορφα το μίγμα επάνω στις φέτες ψωμιού. Στρώνουμε τις φέτες ντομάτας, κατόπιν τις μελιτζάνες και τέλος την φέτα ανακατεμένη με την γραβιέρα. Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο (220 βαθμούς), στην μεσαία σχάρα, έως ότου λειώσει και ροδίσει το τυρί. Σερβίρουμε την μπρουσκέτα ζεστή, στολίζοντας στην κορυφή με λίγα φυλλαράκια ρόκας.

Συνταγή \ Εκτέλεση Nicolas Sammerstrand- Executive Chef

ΟΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ


ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΒΑΛΛΩ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΓΙΑΤΙ, Η ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΤΡΩΜΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ,ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ. ΑΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΕΓΩ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ...ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ,ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ....ΦΤΑΙΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ !!!!!
ΒΕΒΑΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΑΜΕ ΛΙΓΟ ...ΑΣΠΡΗ ΜΠΛΟΥΖΑ ΑΥΤΟΙ.. ΑΣΠΡΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ...
ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ ΕΓΩ ΚΑΙ Ο DR ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
ΣΤΗ ΕΚΘΕΣΗ HO.RE.CA ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΓΕΝΑΡΗ 2007
-1 ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΜΕ ΠΙΑΣΕΙ Η ΜΕΣΗ ΜΟΥ .ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΑΚΟΥΓΕ ΤΟΤΕ...


ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΜΑΣ

Οι ασθένειες του γραφείου

Γράφει ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛ. ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ, D.N., Ρ.Τ. φυσικοθεραπευτής - Dr Manual Medicine Σχ. Στοκχόλμης Σουηδίας University of Medicine Florida & San Diego California U.S.A. επ. συν. πανεπιστημιακής ορθ/κής κλιν. Πανεπιστημίου Κρήτης

...Είχε συχνά πόνους στη μέση και στο πόδι. Οι γιατροί τού είχαν προτείνει διάφορους τρόπους θεραπείας. Αυτός όμως... δούλευε σκληρά, επίπονα και ευσυνείδητα. Αφιέρωνε όλο το χρόνο του στο βωμό της ανέλιξής του στην υψηλότερη βαθμίδα της πολυεθνικής εταιρείας όπου εργαζόταν.

Η ανταγωνιστική, γρήγορη και σκληρή εποχή που ζούμε σε κάθε επίπεδο δεν επιτρέπει, άλλωστε, στα φιλόδοξα στελέχη και τους ικανούς και πετυχημένους επιχειρηματίες να χάνουν χρόνο για οποιοδήποτε λόγο. Η ανταμοιβή του ήρθε σύντομα. Του προτάθηκε μια υψηλή θέση στο εξωτερικό.

Το όνειρό του γινόταν πραγματικότητα!

Δύο μέρες πριν από το ταξίδι ένας δυνατός πόνος στη μέση και στο πόδι τον έστειλε στο νοσοκομείο.

Η διάγνωση: Κήλη δίσκου με πίεση στο ισχιακό νεύρο.

Η αγωγή: Φάρμακα - ακινησία για να μην επιδεινωθεί και φτάσει στο χειρουργείο.

Αυτή είναι μια αληθινή ιστορία ενός φίλου και ασθενή, που τι απέγινε θα το μάθετε στο τέλος.

Οι μυοσκελετικές παθήσεις, ιδιαίτερα των φιλόδοξων και υπερεργατικών στελεχών, παραμονεύουν ανά πάσα στιγμή. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που απαιτεί η θέση του σύγχρονου στελέχους, τα σημεία που κυρίως πλήττονται είναι η σπονδυλική στήλη (αυχένας, πλάτη, μέση), τα γόνατα, ο αγκώνας, οι καρποί, ο ώμος για διαφορετικούς λόγους, αλλά από την ίδια αιτία. Δηλαδή, την έλλειψη κίνησης ή την υπέρχρηση-κατάχρηση των ορίων αντοχής των διαφόρων συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού.

ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΜΟΙΡΑ

Ο ευθειασμός του αυχένα αντί της φυσιολογικής λόρδωσης προκαλείται λόγω του σκυψίματος του κεφαλιού για πολλές ώρες στον υπολογιστή, στο γράψιμο, στη μελέτη των φακέλων και επιφέρει, αρχικά, ένταση στους μυς του αυχένα και τις ωμοπλάτες με δυσκαμψία στις κινήσεις. Ιδιαίτερα στην έκταση, στροφή και πλάγια κάμψη του κεφαλιού και μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ζαλάδες, εμβοές στα αυτιά και άλλα. Μακροπρόθεσμα δημιουργεί το «έδαφος» για αστάθεια των σπονδύλων και δημιουργία κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου, καθώς και στένωση των μεσοσπονδυλίων διαστημάτων. Τα συμπτώματα της κήλης είναι έντονος πόνος στον αυχένα, μεγάλος περιορισμός της κίνησης του κεφαλιού, πόνος στα άνω άκρα, μούδιασμα (αίσθημα βελονών), αδυναμία και ατροφία των μυών του αυχένα, του ώμου και των χεριών, καθώς και δυνατοί πονοκέφαλοι και αδυναμία στήριξης του κεφαλιού. Στην έσχατη φάση, μπορεί να έχουμε πρόπτωση του δίσκου με πάρεση ή παράλυση του άνω άκρου με πολύ δυσάρεστες συνέπειες, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Προληπτική αντιμετώπιση είναι το περπάτημα, η διόρθωση της θέσης του pc, η κίνηση και οι ασκήσεις που διατηρούν τις φυσιολογικές καμπύλες (τόξα) της σπονδυλικής στήλης. Η αντιμετώπιση γίνεται με φυσικοθεραπεία, θεραπευτική άσκηση, εργονομία, συμβουλευτική φυσικοθεραπεία (αναπνευστική -μυοχαλαρωτική εκπαίδευση).

Στα συμπτώματα, η φαρμακευτική αγωγή γίνεται με αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά, μυοχαλαρωτικά χάπια και ακολουθεί το κολάρο, η φυσικοθεραπεία, η εργονομία, η αποχή από την εργασία, οι ειδικές θεραπευτικές, σταθεροποιητικές ασκήσεις υπό επίβλεψη ειδικού και με ειδικά μηχανήματα. Η έσχατη φάση χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης, ψυχολογικής υποστήριξης και ειδικής φυσικοθεραπευτικής υποστήριξης.

ΟΣΦΥΪΚΗ ΜΟΙΡΑ

Κατ' αρχήν είναι ο πόνος στη μέση, δηλαδή η οσφυαλγία. Μία από τις κυριότερες αιτίες είναι οι πολλές ώρες καθίσματος. Προκαλεί αδράνεια των μυών με αποτέλεσμα την κακή στήριξη της μέσης και την υποκινητικότητά της και επιφέρει, αρχικά, πόνο και αίσθημα «πιασίματος» στη μέση, δυσκαμψία και δυσκολία στις σύνθετες κινήσεις, όπως στροφή και σκύψιμο ή δυσφορία με αίσθημα πόνου στην ανύψωση βάρους. Μεσοπρόθεσμα δημιουργεί προϋποθέσεις για κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, στένωση των μεσοσπονδυλίων διαστημάτων, αστάθεια και αδυναμία της μέσης.

Τα συμπτώματα είναι έντονος πόνος στη μέση, καθηλωτικός, μεγάλη μυϊκή σύσπαση όλων των μυών της μέσης, πόνος στο φτέρνισμα ή το βήχα. Επίσης, ο πόνος στη μέση μπορεί να επεκταθεί ανάλογα με τη βλάβη στα κάτω άκρα (γλουτούς- πόδια) οπότε έχουμε ισχιαλγία, δηλαδή πόνο του ισχιακού νεύρου, μούδιασμα, αισθητικές διαταραχές, χωλότητα, αδυναμία και ατροφία των μυών της μέσης και των κάτω άκρων, αδυναμία βάδισης κ.λπ. Στην έσχατη φάση μπορεί να έχουμε πρόπτωση του δίσκου, με επακόλουθο την πάρεση ή παράλυση του άκρου ποδός, μη αναστρέψιμη, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα χειρουργικά. Προληπτική αντιμετώπιση γίνεται με κίνηση, περπάτημα, άθληση, εργονομική διόρθωση της καρέκλας, του pc, του γραφείου και συχνά διαλείμματα. Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι η φυσικοθεραπεία, η ειδική συμβουλευτική εργονομία και οι θεραπευτικές σταθεροποιητικές ασκήσεις με ειδικά μηχανήματα.

Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά, μυοχαλαρωτικά, καθώς επίσης ζώνη, αποχή από την εργασία, φυσικοθεραπεία με ειδικές ασκήσεις σε συνεργασία με ειδικούς γιατρούς.

Στην έσχατη φάση χρειάζεται άμεση χειρουργική επέμβαση, ψυχολογική υποστήριξη και φυσικοθεραπευτική αγωγή.

ΓΟΝΑΤΟ

Ο πόνος στα γόνατα μπορεί να οφείλεται στις πολλές ώρες που τα γόνατα βρίσκονται σε κάμψη. Η θέση της κάμψης για μεγάλα χρονικά διαστήματα ατροφεί τους μυς γύρω από τα γόνατα και ιδιαίτερα έναν από τους μυς του τετρακεφάλου (τον έσω πλατύ μυ), ο οποίος οφείλει την ύπαρξή του στην όρθια θέση του σώματος, δηλαδή στην έκταση του γόνατος.

Ο μυς αυτός δεν υπάρχει στα ζώα, λόγω της τετραποδικής στάσης τους. Στο σημερινό καθήμενο άνθρωπο τείνει να ατροφήσει, με αποτέλεσμα να παρέχει ανεπαρκή στήριξη στην άρθρωση του γόνατος, κακή θέση στην επιγονατίδα και γι' αυτό έχουμε συχνά κακώσεις των γονάτων στα άτομα που επί ώρες, μέρες, χρόνια κάνουν καθιστική ζωή και ξαφνικά ενεργοποιούνται έντονα. Το σύστημα υποστήριξης του γόνατος (οι μυς) δεν ανταποκρίνεται, με αποτέλεσμα τη ρήξη συνδέσμων, μηνίσκων, κακώσεις των χόνδρων, της επιγονατίδας κ.λπ.

ΩΜΟΣ

Ο πόνος στον ώμο μπορεί να οφείλεται σε μονόπλευρη εργασία, σε υπέρχρηση, υπό συγκεκριμένες γωνίες, του ώμου, καθώς και αχρησία της άρθρωσης του ώμου πάνω από την οριζόντια γραμμή, δηλαδή περίπου 90 μοίρες.

Από τις 80 έως τις 120 μοίρες, ενεργοποιείται και οφείλει την ύπαρξή του ένας λεπτός και σημαντικός μυς, ο υπερακάνθιος, ο οποίος δεν υπάρχει στα ζώα λόγω της τετραποδικής τους στάσης. Ο μυς αυτός, όταν δεν χρησιμοποιείται, ατροφεί, αδυνατίζει και τραυματίζεται πολύ εύκολα.

Η αίσθηση του πόνου είναι δυνατή κυρίως στην ανύψωση των ώμων πάνω από 80-120 μοίερς (αποκαλείται επώδυνο τόξο) και ιδιαίτερα με στροφή και έστω με λίγο βάρος μπορεί να πάθει μερική ρήξη στην ήπια φόρτιση και ολική ρήξη στη βίαιη φόρτιση ή πτώση.

Ο εντοπισμός της βλάβης του γίνεται αντιληπτός, όταν π.χ. προσπαθήσουμε να τραβήξουμε τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου με το χέρι που είναι δίπλα στη ζώνη.

Η προληπτική αντιμετώπιση γίνεται με κινήσεις του ώμου πάνω από 90 μοίρες, κολύμβηση, αποφυγή της μονόπλευρης εργασίας, εργονομία.

Στη θεραπευτική αντιμετώπιση όσον αφορά τη μερική ρήξη χρειάζεται φυσικοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις για ενδυνάμωση όλων των μυών του ώμου, ενώ στην ολική ρήξη γίνεται χειρουργική επέμβαση, συρραφή του μυός και φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση.

ΑΓΚΩΝΑΣ

Ο πόνος στον αγκώνα μπορεί να προκληθεί:

* Είτε από χρήση του «ποντικιού» στο pc ή το σήκωμα βαριάς τσάντας, οπότε προκαλείται επικονδυλίτιδα του έξω κονδύλου (tennis elbow), φλεγμονή του τένοντα ή τενοντίτιδα.

* Είτε λόγω πίεσης (όταν ακουμπά το έσω μέρος του αγκώνα στο γραφείο) του ωλένιου νεύρου, οπότε προκαλείται το golfers ή το pupill's elbow.

* Επίσης, λόγω των διαρκών συσπάσεων των μυών του αντιβραχίονα (γράψιμο, «ποντίκι», σήκωμα βαριάς τσάντας, φακέλων), μπορεί να προκληθεί φλεγμονή στο μεσόστεο νεύρο που είναι στο μέσον του αντιβραχίονα.

* Ο πόνος γίνεται αντιληπτός στη χειραψία, στο σήκωμα βάρους, καθώς και στη χρήση της άρθρωσης μετά από λίγη ώρα. Θεωρούνται ως σύνδρομα υπέρχρησης και συχνά καθηλώνουν τον άνθρωπο από πολλές απλές καθημερινές κινήσεις.

Επίσης, υπάρχουν αδυναμία, αισθητικές διαταραχές (μούδιασμα) και αίσθημα βάρους σε όλο το άκρο.

Η προληπτική αντιμετώπιση γίνεται με την αποφυγή μονόπλευρης χρήσης, αποφυγή υπέρχρησης (με μικρά συχνά διαλείμματα), καλή μυϊκή και φυσική κατάσταση, εργονομικές συμβουλές από ειδικό φυσικοθεραπευτή.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση γίνεται με φυσικοθεραπεία, stretching, κινησιοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, νάρθηκα, έγχυση κορτιζόνης τοπικά, εργονομική παρέμβαση και σπανίως, χειρουργική επέμβαση.

ΠΗΧΑΙΟΚΑΡΠΙΚΗ

Στον καρπό το πιο σύνηθες φαινόμενο είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα που βρίσκεται στην έσω πλευρά του καρπού, ακριβώς στην πηχαιοκαρπική άρθρωση, καθώς και οι τενοντίτιδες. Και τα δύο οφείλονται στην υπέρχρηση, κυρίως, των πλήκτρων του pc.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι πιο σύνηθες στους χειριστές πλήκτρων, «ποντικιού» και γραψίματος με στυλό, λόγω της συμπίεσης της παλάμης. Με τον τρόπο αυτό, κλείνουν σιγά σιγά το σωλήνα (tunnel) που περνούν τα νεύρα προς τα δάκτυλα προκαλώντας δυνατούς πόνους, μούδιασμα και σε ακραίες περιπτώσεις, πτώση αντικειμένων από το χέρι (ποτήρι, στυλό κ.λπ.).

Ο πόνος γίνεται αντιληπτός στη χρήση των κινήσεων του καρπού και υποχωρεί με την ξεκούραση. Σε βαριές περιπτώσεις, πονά ακόμη και στη φάση της ανάπαυσης.

Η προληπτική αντιμετώπιση επιτυγχάνεται με μικρά συχνά διαλείμματα, διακοπή πριν εμφανιστεί ο πόνος, εργονομική διευθέτηση του εξοπλισμού, καλή μυϊκή κατάσταση, stretching.

Η θεραπευτική αγωγή γίνεται με φυσικοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, ειδικούς νάρθηκες, χειρουργική επέμβαση.

Το συμπέρασμα που συνάγεται απ' όλες τις παραπάνω παθήσεις ή κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος καταδεικνύει το αυτονόητο γεγονός ότι το ανθρώπινο σώμα δημιουργήθηκε για να κινείται.

Οι αρθρώσεις πρέπει να λειτουργούν αρμονικά και η λεπτή σχέση μεταξύ υπέρχρησης και αχρησίας να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Στην κατηγορία των επιχειρηματιών πρώτης γραμμής, δύο πράγματα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής:

Α) οι συνθήκες εργασίας και

Β) οι συνθήκες άθλησης και εκτόνωσης

Το μυστικό βρίσκεται στην προσεκτική μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο (Α-Β).

Οι εταιρείες, συνήθως, κρίνουν ή απαιτούν ότι τα στελέχη πρώτης γραμμής θα πρέπει να έχουν άριστη φυσική κατάσταση, υγιή όψη, ευκινησία, να σφύζουν από υγεία.

Αν δεν διαθέτουν ή δεν έχουν προβλέψει τα παραπάνω, αυτό τότε βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της εταιρείας τους.

ΥΓ. Το ταξίδι στο εξωτερικό δεν έγινε ποτέ... Οταν έγινε καλά, ήταν πλέον αργά. Τη θέση την πήρε άλλος.

Αυτός όμως διδάχθηκε πολλά...