Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007

H Συνταγή της Εβδομάδας

File´ Garden Spicy Sauce


Εμπνεόμενος από την βόρεια κουζίνα και με έναν συνδυασμό σάλτσας που θυμίζει τα αρώματα της Προβηγκίας, συνέθεσα αυτή τη συνταγή, η οποία έγινε πολύ δημοφιλής στις αρχές της δεκαετίας μας, στην Σκανδιναβία. Ένα ξεχωριστό γεύμα για σας και τους αγαπημένους σας. Εύκολη και γρήγορη παρασκευή για ένα ξεχωριστό, εντυπωσιακό και χορταστικό πιάτο.

Βαθμός δυσκολίας -Μέτριος
Χρόνος προετοιμασίας 25´
Xρόνος παρασκευής 20´

Υλικα
800 γρ καθαρισμένο φιλέτο μοσχαρίσιο-κομμένο σε 4 ισόπαχες φέτες περ. 3 cm
1 κύβος -ζωμός βοδινού
1/2 ποτήρι νερό -200ml
200γρ -2dl κρέμα γάλακτος
100γρ γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτ.γλ. συμπυκνωμένο πολτό τομάτας
2 κουτ.σούπ. μέλι
8-10 ολόκληρα φύλλα Εστραγκόν
3-4 φύλλα βασιλικό ψιλοκομμένο
8 κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα και κομμένα στα 4
1 κουτ.σούπας.- ξύδι βαλσάμικο
5-6 σταγόνες ταμπάσκο
1 κουταλιά της σούπας γουόσεστερ σως (σως ανγκλαί)
1 κουταλιά βούτυρο
1 σφηνάκι Grand Marnier
Αλάτι, φρεσκτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Αρχίζουμε να ψήνουμε τα φιλέτα μας στο γκρίλ ή σε ένα βουτυρωμένο τηγάνι την στιγμή που σε ένα άλλο μάτι της κουζίνας μας και σε ένα δεύτερο τηγάνι αρχίζουμε την παρασκευή της σάλτσας μας.
Τα φιλέτα μας πρέπει να ψηθούν 3- 4 λεπτά από κάθε μεριά αν τα θέλουμε μέτρια ψημένα.
Την ίδια στιγμή σε ένα άλλο τηγάνι δίπλα αρχίζουμε συγχρόνως την παρασκευή της σάλτσας μας.
Ρίχνουμε στο τηγάνι 1 κουταλιά βούτυρο και μετά τα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε μόνο 2 λεπτά να ροδίσουν λίγο. Ακολούθως ρίχνουμε τον κύβο προσθέτοντας το νερό και μόλις λειώσει ο κύβος προσθέτουμε το βαλσάμικο και αφού σε ένα μπωλ έχουμε κάνει ένα μίγμα το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος και τον πολτό τομάτας, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά. -Προσοχή-Δεν αφήνουμε την σάλτσα μας να κοχλάσει και να γυρίσει, γιατί θα κόψει. Συγχρόνως στο δίπλα τηγάνι που ψήνουμε τα φιλέτα μας, όταν είναι έτοιμα τα σβήνουμε με Grand marnier και φλαμπάρουμε-όχι υποχρεωτικά- και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι με την σάλτσα που σιγοβράζει, αφήνοντάς τα για 2 λεπτά, προσθέτοντας και το ζουμί τους που έβγαλαν στο τηγάνι και τα βγάζουμε από την φωτιά .Προσοχή στο αλάτι γιατί ο κύβος είναι αλμυρός-
Σκεπάζουμε με καπάκι (για να μείνουν ζεστά ) έως ότου γαρνίρουμε τα πιάτα μας και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με τρυφερά ψημένα λαχανικά, πατάτες τηγανητές ή ρύζι.
Απολαύστε με κόκκινο ξηρό κρασί φρέσκιας σοδειάς. Είναι ιδανικό !!!!

Καλή όρεξη..... Nicolas Goudevenos Sammerstrand